Stad Oostende vindt een nette stad belangrijk en doet daar heel wat inspanningen voor. Naast opruimen en schoonmaken, investeert de Stad ook in sensibilisering en handhaving. De Stad betreurt dat sommige strandgangers en bezoekers het nodig vinden om hun afval zomaar achter te laten.
In de zomermaanden is het extra druk in Oostende. De Stad zet dan heel wat extra personeel in om het strand en de stad netjes te houden. En investeert zowel in sensibilisering, handhaving als het opruimen zelf.
Sensibiliseren
- Het Beach team deelt op drukke dagen asbakjes, hondenpoepzakjes en afvalzakjes uit in de omgeving van het centrum en de zeedijk.
- Er staan ook overal dispensers op de dijk waar mensen zelf afvalzakjes kunnen nemen. Veel mensen maken er ook effectief gebruik van, de voorraad wordt dagelijks aangevuld.
- Proper Strand Lopers helpen vrijwillig om het achtergelaten afval op te ruimen, de Stad ondersteunt die werking en is erg dankbaar voor de inspanningen van deze vrijwilligers.
Handhaven
- De Stad voert al een paar jaar extra controleacties uit op het strand om zwerfvuil en sluikstorten tegen te gaan. Hiervoor worden gemeentelijke vaststellers, Lokale Politie en OVAM-vaststellers ingeschakeld. Wie wordt betrapt, krijgt een GAS-boete die kan oplopen tot 350 euro.
- In de maand juli waren er al meer dan 400 vaststellingen (sigarettenpeuken, sluikstort, afvalstraten, …).
- Sinds 2020 patrouilleert de Strandpolitie de hele dag door op het strand.
Opruimen
- De medewerkers van Openbaar Domein leveren elke dag grote inspanningen om Oostende net te houden. Ze starten ’s ochtends heel vroeg en werken ook nog een extra shift ’s avonds.
- Het is niet altijd even evident om het strand te reinigen als er nog heel veel mensen aanwezig zijn, vaak kunnen ze pas erna opruimen.
Echte topdagen zoals gisteren zijn gelukkig meestal op één hand te tellen. Op zo’n dagen zou er eigenlijk versterking moeten komen vanuit het binnenland.
De Stad vraagt iedereen met aandrang om het afval op te ruimen. Tenslotte laat je thuis toch ook geen afval op de grond liggen? Je riskeert bovendien serieuze boetes tot 350 euro.
Gepubliceerd op dinsdag 13 augustus 2024 16.16 u.