Stad Oostende wint Grote Openruimtebeker

Stad Oostende wint Grote Openruimtebeker

Hoofdthemas

24 apr 2018 - De stad Oostende ontvangt de prijs voor de realisatie van het Groen Lint!

De Grote Openruimtebeker is een initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning. Met de uitreiking van deze prijs wordt aandacht gegeven aan het belang en de noodzaak van kwalitatieve open ruimte.

Wat de jury zo bijzonder vindt aan de visie van het Groen Lint, is dat een sterkere definiëring van de open ruimte rondom de stad wordt ingezet om de verdere uitdeining van de stad tegen te gaan. Tegelijk wordt de relatie met de stad en haar bewoners gelegd: wat voorheen de ‘achterkant’ was wordt nu een ‘voorkant’ voor de bewoners.

Als schepen van openbare werken heeft Jean Vandecasteele budget vrijgemaakt voor het studiewerk en de realisatie van drie pilootprojecten. De rol van Eli Devriendt, landschapsarchitect van de Stad Oostende, kan niet onderschat worden: hij weet het project te koppelen aan subsidiekanalen van andere overheden en bouwt actief een netwerk uit. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Bovendien heeft hij het talent om verder te kijken dan zijn dienst.

Dit duo is er zich sterk van bewust dat ze de Oostendenaar mee moeten krijgen in het verhaal: de bevolking in contact brengen met het Groen Lint, hen er naar toe brengen en hen laten meewerken, zien ze als een belangrijke missie. Bovendien verbinden ze een sociaal programma aan het openruimteverhaal: in samenwerking met het Sociaal Huis worden kansengroepen betrokken bij lokale voedselproductie.

 

Het Groen Lint bestaat vandaag als een traject rond de stad dat je kan afwandelen- of fietsen, en wordt gevormd door een 15-tal punten of sites over een afstand van meer dan 35 km. Het verbindt het gekende kustfront van de stad met de verborgen parels in de randstedelijke gordel. Een boeiende manier om ook met achterliggende hinterland van Oostende in contact te komen.