Stad Oostende wint Trefdag Hackathon met AI-toepassing

In het kader van Trefdag Hackathon bedacht Stad Oostende, samen met de gemeente Grimbergen en het Leuvense bedrijf Dataroots, een AI-toepassing om de dienstverlening te verbeteren. Tijdens de finale van Trefdag Hackathon kwam Oostende als winnaar uit de bus in de categorie 'beste business oplossing'

Onze wereld wordt steeds meer digitaal. Digitale oplossingen geven ons nieuwe manieren om wendbaar, duurzaam en snel te zijn. Om het bedenken van nieuwe digitale toepassingen te stimuleren, organiseert het Agentschap Digitaal Vlaanderen, i.s.m. Microsoft, elk jaar de Trefdag Hackathon.

Zo'n hackathon is een evenement waarin deelnemers aan de slag gaan om in een korte tijd oplossingen voor enkele dilemma's te bedenken. Dit jaar ligt de focus op artificiële intelligentie en hoe deze toepassing kan worden ingezet binnen de overheid.

Automatische detectie afwijkingen

Stad Oostende werkte voor deze editie samen met de gemeente Grimbergen en het bedrijf Dataroots. De samenwerking leidde tot een idee om het verwerken van omgevingsvergunningen eenvoudiger te maken. Jaarlijks worden er in Vlaanderen meer dan 90.000 omgevingsvergunningen toegekend. Voor elke vergunning moet een ambtenaar de afwijkingen van de geldende regelgeving onderzoeken. Het team bedacht daarom de AI-toepassing ADA (automatische detectie afwijkingen). Met deze tool gebeurt dit proces automatisch waardoor medewerkers de aanvragen voor dergelijke vergunningen veel sneller en accurater kunnen verwerken.

Dit jaar selecteerde een jury het idee van Stad Oostende, Gemeente Grimbergen en Dataroots uit twintig deelnemende teams. Tijdens de finale, op donderdag 26 oktober 2023, werd de AI-tool verkozen als beste oplossing in de categorie 'beste business oplossing'.

Gepubliceerd op vrijdag 27 oktober 2023 16.54 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.