Stad Oostende zet Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie in de kijker

Op 17 mei vieren we IDAHOT. Ter ere van de Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie, zet Stad Oostende een reeks initiatieven in de kijker in solidariteit met de LGBTQI+-gemeenschap.

Zo worden er op verschillende plaatsen in de Stad regenboogvlaggen gehesen en moedigt de Stad iedereen aan om mee te vieren op het Rainbow Festival. Daarnaast zijn er ook voorleesmomenten en sensibiliseringscampagnes in de Oostendse scholen en organiseert de Stad verschillende vormingen rond inclusiviteit.

Op 17 mei herdenkt de wereld de dag waarop homoseksualiteit in 1990 werd geschrapt van de lijst van geestesziekten door de Wereldgezondheidsorganisatie. De dag is sindsdien gemarkeerd als de Internationale dag tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT). Om IDAHOT te vieren zet Stad Oostende een aantal initiatieven in de kijker die bewustzijn creëren en solidariteit tonen met de LGBTQI+-gemeenschap.

Regenboogvlaggen en -festival kleuren de stad

Van 11 tot en met 17 mei zal de regenboogvlag wapperen op verschillende locaties in de stad als teken van solidariteit. Op die manier onderstreept de Stad de boodschap van inclusie, aanvaarding en solidariteit.

Bovendien vindt van 10 tot 12 mei het Rainbow Festival Oostende plaats. Het festival wordt georganiseerd door vzw Rainbow Festival Organisation met ondersteuning van Stad Oostende. Het festival zet de LGBTQI+-gemeenschap in de bloemetjes en streeft naar een verdraagzame maatschappij zonder LGBTQI+- geweld of discriminatie.

Voorleesmoment en sensibiliseringscampagne voor jongeren

Ook via het onderwijs wil de Stad meer empathie en verdraagzaamheid creëren voor LGBTQI+-jongeren. Op 17 mei organiseert het Regenbooghuis aan Zee een voorleesmoment voor een aantal klassen uit het basisonderwijs van het kinderboek Raffa (Joren Houtevels en Jessy Jason Ching). Het verhaal gaat over anders zijn en jezelf durven zijn, zelfs als de omgeving daar weerstand tegen biedt.

Daarnaast neemt Stad Oostende opnieuw deel aan de PAARS-campagne, de grootste sensibiliseringscampagne ter wereld rond het LGBTQI+-thema. Zowel secundaire scholen, lagere scholen als jeugdverenigingen in Oostende hebben hierop ingetekend. Verder ondersteunt Stad Oostende leerkrachten met vormingen rond gender- en seksuele diversiteit.

Opleiding rond genderbewust communiceren voor Stadspersoneel

Ook voor het Stadspersoneel worden er vormingen georganiseerd. Communicatie en taal hebben een grote invloed op hoe we denken en hoe we ons gedragen. Stad Oostende organiseerde daarom verschillende vormingen rond genderbewust communiceren voor de Stadsmedewerkers. Zo wil de Stad de medewerkers bewust maken van de valkuilen van genderstereotypen en ze ondersteunen om alle communicatie zo inclusief mogelijk te maken.

Gepubliceerd op maandag 13 mei 2024 7.49 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.