Mantelzorg - de sterrengalerij

Hoofdthemas

Sean geeft Kim vijf sterren!

Sinds haar mama ziek werd, is Kim mantelzorger en nam ze zonder verpinken die taak op zich.

- Sean

Jean-Claude en Lili geven Willy vijf sterren!

Willy doet boodschappen voor mijn vrouw Lili en mij. Hij brengt me drie maal per week naar de nierdialyse en haalt me telkens terug op. Hij onderhoudt onze tuin. Hij doet het gras en de haag. Hij helpt ons dagelijks bij kleine probleempjes. Willy is onze toeverlaat.

- Jean-Claude en Lili

Roosje geeft Chrétien vijf sterren!

Graag zou ik mijn man vijf sterren geven en meer. Wij zijn gehuwd in 1969 en nog in datzelfde jaar ben ik ziek geworden.

Verschillende tegenslagen volgden elkaar op. Zo heb ik ondertussen al 25 operaties achter de rug.

Door dit alles heb ik veel beperkingen en is mijn man mijn goede mantelzorger. Dit alles zonder verloning en buitenstaanders weten niet wat er allemaal moet gebeuren wanneer iemand beperkt is. Dus voor hem vijf sterren en meer; dat mag wel eens.

- Roosje

Andrea geeft Patricia vijf sterren!

Mijn zus verdiend 5 sterren omdat ze ondanks haar eigen gezondheidsproblemen zorgt voor haar zoon van 34 die down heeft.

Dag en nacht moet ze paraat zijn , en staat daar alleen voor. Ze verdiend een stadbeeld voor het geduld dat ze heeft.

Daarbij heeft ze ook de zorg voor moeder

Ze verdiend heel veel respect daarvoor !!

- Andrea

Emiel geeft Katia en Patrick vijf sterren!

Katia en Patrick zetten zich onvermoeibaar in om hun moeder en mij het leven van elke dag zo aangenaam mogelijk te maken.

We zijn beiden 75+ en beleven een moeilijke periode na tegenslagen met onze gezondheid. Maar ook Katia en Patrick hebben het in deze coronajaren niet gemakkelijk gehad.

Daarom krijgen ze van ons beiden met plezier vijf sterren!

- Emiel

Grietje geeft Kurt vijf sterren!

Hij staat olltit voe mie kloar en doet olles voe mie dak zelve nie mèèr kan!

- Grietje

Chantal geeft Lucien vijf sterren!

Mijn papa wordt in september 91 jaar. Een leeftijd waarbij je eigenlijk zou moeten genieten van een rustig leventje met af en toe wat bezoek van je familie. Dit na 18 jaar als hotelier in Oostende (Hotel Myra) en meer dan 30 jaar als lesgever in de VDAB (beroepsopleiding keuken).

Mijn ouders wonen samen in een assistentiewoning sedert drie jaar. Een heel mooi appartement met zicht op zee. Alles om gelukkig te zijn. Ze zijn beiden wat moeilijk te been en kunnen op eigen houtje niet meer naar buiten. Voor de rest zijn ze nog in prima conditie. Ze nemen deel aan verjaardagsfeestjes en recepties beneden in de cafetaria van Senior City.

Wekelijks nemen we hen mee op uitstap en gaan we eten op restaurant. Papa was vroeger kok en gaf les in de beroepsopleiding keuken in de VDAB. Dus lekker gaan eten, samen met familie, is voor papa een synoniem voor een rijk gevuld leven. Maar alles wordt echter overschaduwd door de ziekte van mama. Zij heeft al 9 jaar een angststoornis ontwikkeld samen met een depressie. Daardoor is buitengaan voor haar telkens een kwelling. 's Morgens opstaan, de dag doorkomen of veranderingen in de gewone gang van zaken kan zij niet meer aan. Ze krabt zichzelf tot bloedens toe van de stress. Ze werkt haar onmacht en frustraties ook uit op mijn papa door hem te krabben of een duw te geven en hem verbaal te verwijten. Als we iets willen ondernemen met hen is ze al van 's morgens op van de stress en ze zegt ze meermaals dat het niet zal lukken, dat ze wil dood gaan, dat ze het niet meer aan kan. Daardoor is papa ook al op van de stress nog voor we vertrekken. Maar toch wil hij mee met ons. Het geeft hem een doel om naar uit te kijken. Dan geniet hij om rond gevoerd te worden in zijn geliefd Oostende en op de kaai of de grote markt te genieten van lekker eten en te kijken naar de voorbijgangers. Gecombineerd met een goeie babbel en soms ook met mijn zus en broer erbij. Mama geniet dan ook (na een gestresseerde morgen) en soms zo veel dat ze niet naar huis wil. Je moet gewoon met haar kunnen omgaan en haar voortdurend proberen te kalmeren. We moeten haar telkens verzekeren dat het zal lukken. Maar ze is altijd zeer stil en mengt zich bijna niet meer in de gesprekken, hoewel ze soms nog wel bij de pinken is.

De liefde van papa voor zijn vrouwtje is onbeschrijfelijk. Hoe hij voor haar zorgt, haar helpt met eten. Hij helpt haar 's avonds met uit- en aankleden en met de hygiënische verzorging om niet af te moeten hangen van de uren waarop de thuisverpleging zou kunnen komen. 's Morgens wordt ze gewassen, gekleed en verzorgd door de thuisverpleging want ze kan het zelf niet meer en voor papa wordt het toch te veel.

Voor de rest van de dag neemt papa de volledige zorg van mama op zich. Hij bedient haar en zorgt voor haar eten. Dit is iets wat hij echt wil, want hij kan zich niet inbeelden dat zijn vrouwtje alleen naar een zorghotel zou moeten terwijl hij alleen op het appartement zou blijven. Zelf ziet hij zich niet naar een WZC gaan, want hij is nog veel te zelfstandig.

Hij vindt het maar normaal dat hij voor zijn vrouwtje zorgt in goede en kwade dagen zoals ze elkaar 63 jaar geleden beloofden.

Proficiat papa, we zijn zo fier op je.

- Chantal

Stephanie geeft Jannick vijf sterren!

Mijn mama is al vele jaren mantelzorger. Voor mijn kleine zus met autisme en licht mentale beperking. Daarbovenop heeft ze ook jaren zorg gedragen voor haar ouders tot ze gestorven zijn. Ondertussen is ze ook al enkele jaren mantelzorger voor mijn vader. 

Ze zet zich ook al jaren onbaatzuchtig in als vrijwilligster in een woon- en zorgcentrum. Bovendien zorgt ze ook nog bijna dagelijks voor haar kleinzoon . Ook staat ze steeds klaar om de bejaarde buurman  te helpen en nog vele anderen ook . Echt een vrouw met gouden hart die voor iedereen klaar staat.

- Stephanie

Fangio geeft Odette vijf sterren!

Odette staat elke dag paraat voor haar 96-jarige moeder die in een serviceflat verblijft. Ze doet de boodschappen, haar was en plas,...

Niets is haar teveel. Ze trotseert hiervoor elke dag weer en wind met de fiets. En op de dag van de mantelzorger wordt ze bovendien 75 jaar!

- Fangio

Stephaney geeft Albert vijf sterren!

Albert heeft jarenlang voor zijn lieve vrouw Marie-Jeanne gezorgd. Eerst jaren thuis en daarna toen ze in het woonzorgcentrum verbleef nog steeds. Elke dag kwam hij naar haar. Haar gezelschap geven, sneukelingsjes meebrengen, wandelingen maken, alles om haar gelukkig te maken. 63 jaar huwelijk is niet niets en nog steeds keken ze even verliefd naar elkaar. Helaas is Marie-Jeanne onlangs overleden maar tot op de laatste dag heeft Albert haar alle zorgen gegeven als mantelzorger en als man.

- Stephaney

Marc geeft Josiane vijf sterren!

Josiane staat 24/24 én 7/7 klaar om te helpen (wassen, kuisen, eten, verzorging,...)

En altijd met een vriendelijke lach. Ze is er eentje uit de duizend!

- Marc

Friedel geeft Carla vijf sterren!

Naast een gepassioneerde danslerares is Carla mantelzorger voor verschillende mensen in haar appartementengebouw en daarom verdient ze een kaartje!

- Friedel

Guillaume geeft Linda vijf sterren!

Linda zorgt al 12 jaar voor mij. Elke dag met veel plezier. Zelfs in moeilijke tijden geeft ze het beste van zichzelf.

- Guillaume

Netta geeft Carla vijf sterren!

Omdat ze naast het beheer van haar eigen balletschool ook nog eens paraat staat voor haar onderburen en vrienden en daarbovenop zelf zorgt voor haar papa.

- Netta

Paulien geeft Thérèse vijf sterren!

Thérèse is al jaar en dag vrijwilliger in Oostende: in haar kerkgemeenschap en in woonzorgcentrum VZW Sint-Monica Oostende.

Toen haar man ernstig ziek en zorgbehoevend werd, heeft zij zichzelf jaren weggecijferd om de zorg voor hem op te nemen. Tot op het laatste heeft zij thuis voor hem gezorgd. Dankzij haar, is hij ook rustig thuis kunnen sterven. Ondertussen zet Thérèse zich alweer volop in voor anderen.

- Paulien

Glenn geeft Rene vijf sterren!

Ik ben een jongen met een mentale beperking erkend door het FOD. Sedert 2017 neemt mijn pleegvader het 100% voor mij op. Niemand anders keek voor mij, waardoor ik in een emotionele put raakte. Inmiddels deed Rene het nodige waardoor ik zelfstandig kan wonen, mits begeleiding van JAC en O'zon.

Goed nieuws want binnenkort word ik papa van Lucas. Ik ben ontzettend dankbaar dat Rene Wyffels het voor mij heeft opgenomen. Hij wilde van de overheid hiervoor nooit geld. Tot op vandaag is hij ervan overtuigd dat je pleegvader bent vanuit je hart. Hij verdient meer dan vijf sterren.

- Glenn

Isabelle geeft Jean-Marc vijf sterren!

De zorg die hij dag en nacht heeft opgebracht samen met zijn vrouw voor mijn grootmoeder die dement is en Alzheimer heeft. Ik wil hem een 'dikke merci' geven. We kunnen dit niet genoeg zeggen en onze dank uitdrukken daarvoor.

- Isabelle

Ine geeft An vijf sterren!

Mijn mama is een held! Ze staat altijd klaar voor onze opa Jef.

Nooit is haar iets te veel om opa te helpen. Ze is een echte topper!

- Ine

Ronny geeft Jan vijf sterren!

Mijn lieve echtgenoot die verdient vijf sterren omdat hij ondanks mijn handicap er altijd voor mij is op een manier die me nooit het gevoel geeft dat ik beperkingen heb. Zijn oprechte liefde en steun zijn voor mij de reden te blijven geloven dat er ook nog mooie dingen zijn in het leven.

- Ronny

Albert geeft Nadine en Stephanie vijf sterren!

Ook al zijn Nadine en Stephanie geen familie van mij maar enkel buren, doen ze heel veel voor mij.

Tweemaal daags doen ze druppels in mij ogen. Ze zorgen dat ik alles in huis heb. Ze voeren me overal naar toe en zoveel meer.

- Albert

Saida geeft Robertine vijf sterren!

De laatste jaren offer jij jou op om voor papa te zorgen....met zeer veel geduld want dat is nodig.

Niet alle dagen zijn even makkelijk en toch stel je altijd de ander voorop en cijfer je jezelf weg.

Een dikke pluim voor jou, moeke!

- Saida

Stefan geeft Anne vijf sterren!

In ons huis wonen wij met zijn vijven. Mijn vrouw Mieke, onze zoon Elias-Jan en ikzelf, maar ook mijn zus Anne en mijn moeder Jeanine die 92 jaar is.

Mijn moeder woont in een appartementje op de gelijkvloers, mijn zus in een studio op de gelijkvloers.

Elke dag opnieuw staat mijn zus Anne klaar voor mijn moeder, met gezonde maaltijden, met het aankleden, met de medicatie, met de was en de plas en ook wel met de verzorging. Het is een hele opdracht. Ik help mijn zus in de mate van het mogelijke en dat doen ook mijn vrouw en onze zoon maar het is toch Anne die als een rots in de branding onze moeder elke dag opnieuw op onnavolgbare wijze begeleidt.

- Stefan

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.