An-e-moi en TAZ Youth krijgen steun via nieuw subsidiereglement

Tijdens de Gemeenteraad van 27 april 2020 werd een nieuw subsidiereglement voor Oostendse jongerenprojecten goedgekeurd. Projecten voor het werkjaar 2021 konden tot eind februari worden ingediend. De jury besliste om steun toe te kennen aan An-e-moi (3.000 euro) en aan TAZ Youth (5.000 euro).

De Gemeenteraad gaf in zijn vergadering van 27 april 2020 zijn goedkeuring over het nieuw subsidiereglement voor Oostendse jongerenprojecten. Projectvoorstellen voor het werkjaar 2021 konden ten laatste op 28 februari 2021 worden ingediend. Op 30 september volgt een tweede deadline om voorstellen in te dienen. De projectvoorstellen worden beoordeeld door een projectjury. Deze jury telt één jeugdconsulent van de dienst Jeugd, een vertegenwoordiger van de Jeugdraad en minstens één persoon met kennis en ervaring over diverse jeugdthema’s.

Ondernemerschap bij jongeren stimuleren

Dankzij dit subsidiereglement kunnen jongeren eigen project ideeën realiseren én nemen ze hun eerste stappen als organisator binnen de vrijetijdssector. Een enorme verrijking voor het vrijetijdslandschap van onze Stad.

Met dit nieuw subsidiereglement wil de stad jongeren stimuleren om ondernemerschap op te nemen en samenwerkingsverbanden aan te gaan om een projectidee uit te werken. Gezien vele jongeren niet de financiële middelen hebben om hun projectideeën te realiseren, kan de dienst Jeugd via het subsidiereglement Jongerenproject deze jongeren ondersteunen.

Steun voor projecten van An-e-Moi en TAZ Youth

Eind februari werden de eerste projectvoorstellen al goedgekeurd. Hierbij kregen vzw Bij-1, voor de organisatie van een STEM kamp (tijdens de paasvakantie) én Big Youth vzw - voor de organisatie van Kingston Beach - subsidies van de Stad.

Het projectvoorstel van de jongeren van An-e-Moi werd aanvankelijk niet weerhouden door de Stad. Het voorstel werd herwerkt én met coaching door de dienst jeugd werd het project gefinetuned. Deze keer geloofde de jury wel in de slaagkansen van het initiatief en besliste ze een financiële steun toe te kennen van 3.000 euro.

Deze jonge artiesten wensen jongeren een platform te bieden waarop ze volop kansen krijgen om zich te ontplooien als jonge woordkunstenaars én eerste uitgave van hun werk realiseren. Dankzij dit platform van In Welke Zin (uitgeverij) wensen ze een community van gelijkgezinden te creëren waarin ze elkaar aanmoedigen en samen te groeien als artiest! An-e-Moi voorziet de vernissage van de eerste publicatie-uitgave ism OHK Oostende. Samen organiseren ze een poëzieavond met live optreden en een open mic in het oud zwembad. Het wordt een avondvullend programma rond woord, met aandacht voor verschillende genres en expressies zoals live slam poëzie, drama en voordracht.  

De jury besliste ook het project van TAZ Youth te ondersteunen. Deze jongeren willen hun leeftijdsgenoten aanspreken en wijzen op de enorme troeven van dit gelijknamig cultuurfestival in onze Stad. TAZ-youth wil tijdens Theater aan Zee een cultureel aanbod organiseren van, voor en door jongeren. De jongeren zullen gedurende twee dagen een coronaproof jongerenplek binnen het festival organiseren met workshops, concerten, dj’s, of gesprekken met artiesten op de site van het oud zwembad en jeugdhuis OHK. Daarnaast zullen ze ook binnen in het festival hun stempel drukken door het festival op gepaste tijdstippen te ‘hacken’.

Dankzij de steun van de Stad én de materiele, technische en financiële ondersteuning van TAZ kunnen de jongeren een zeer laagdrempelig aanbod aanbieden aan hun leeftijdsgenoten en elk van hen laten proeven van de vele culturele troeven van dit stadsfestival!

Gepubliceerd op vrijdag 23 juli 2021 0.00 u.