Overzicht aanbod en steunmaatregelen

Toegang tot computers

  • Ontlenen laptop of tablet

Via het project digibanken lenen de digipunten gratis laptops of tablets uit voor een bepaalde overeen te komen periode.

  • Financiële steun

Je wil een laptop aankopen maar hebt het financieel moeilijk? Misschien heb je recht op een tussenkomst in de kosten. Neem contact met de dienst Rechtverkenning van Stad Oostende en maak een afspraak via tel. 0800 1 8400 (optie 2) om te onderzoeken wat mogelijk is.

  • Openbare computers en wifi

Stad Oostende stelt in de bibliotjheken, ontmoetsingscentra en jongerenplaatsen openbare computers ter beschikking om vrij te gebruiken en te printen. Op deze plaatsen is er ook gratis wifi beschikbaar.

Bij Samen Divers, in de Sint Catharinapolderstraat 18, kan je tijdens de openingsuren (behalve op donderdag) terecht om computers en internet te gebruiken. Samen Divers is een erkende Vereniging Waar Armen het Woord Nemen en richten zich naar mensen met een migratieachtergrond.. 

  • Voor personen met een (visuele) beperking

Blinden en slechtzienden kunnen voortaan terecht in de stadsbibliotheek om gebruik te maken van een brailleleesregel om online websites of documenten te lezen. Samen met de brailleprinter kan men ook documenten bewerken en afdrukken.

Tip: voor wie moeilijkheden heeft met lezen, schrijven of spreken is digitale toegankelijkheid niet evident. ‘Modem’ helpt personen met een beperking via individueel advies bij het vinden van hulpmiddelen en aanpassingen zodat je wel (digitaal) kan communiceren. Dit kan gaan van een eenvoudige gratis app tot een meer gespecialiseerd toestel: www.modemadvies.be

Toegang tot internet thuis

Heb jij recht op goedkoper internet bij je thuis? Voor 19 euro per maand haal je internet in huis. Voor maximaal 40 euro combineer je internet met een ander product zoals bijvoorbeeld televisie of telefonie.

Het sociaal internetaanbod kan aangevraagd worden bij Telenet of Proximus. Om in aanmerking te komen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je kan online ook zelf snel checken of je in aanmerking komt via een digitale sleutel zoals itsme. 

Meer informatie via www.sociaalinternetaanbod.be of tel. 0800 120 33 (FOD Economie)

Heb je geen recht op het nieuwe sociaal internetaanbod maar je hebt het toch financieel moeilijk, neem dan contact met de dienst Rechtverkenning van Stad Oostende en maak een afspraak via tel. 0800 1 8400 (optie 2).

Hulp bij digitale vragen

  • Digipunten

In Oostende zijn er negen digipunten waar je terechtkan voor gratis hulp bij digitale vragen. Een e-buddy of digidokter helpt je om je toestellen in te stellen, apps zoals Itsme te installeren, online afspraken te maken of dienstverlening aan te vragen.

  • Hulp aan huis

Als je wat minder goed te been bent of je hebt een vraag over een vast toestel zoals een printer of je wifitoegang thuis, kan je beroep doen op digitale hulp aan huis. Stad Oostende werkt hiervoor samen met BEEGO en getrainde ICT-studenten die aan huis komen om mensen te helpen. Je kan deze aanvragen via een digipunt, via het online formulier of telefonisch via het UiTloket

Digitale vaardigheden versterken

  • Programmeren voor jongeren met Coderdojo

Coderdojo stimuleert interesse voor technologie bij kinderen en jongeren van 7 tot 18 jaar. Ze leren er programmeren om robotjes aan te sturen, een website bouwen of een app of game maken. Coderdojo Oostende-Middenkust organiseert elke 3e zaterdag van de maand in de Bibliotheek (meestal in de Forumzaal) een gratis sessie van 10.00 tot 13.00 uur.  

  • BIBLAB en infosessies in de Bibliotheek

Kinderen en jongeren kunnen in de bib ook terecht in het BIBLAB om digitale ontwerpen te creëren voor het maken van stickers, animatiefilmpjes, T-shirts enz. Volwassenen kunnen hun goesting vinden in de digitale infosessies over digitale onderwerpen.

Tip: ontdek het volledige digitale (uitleen)aanbod van de bib! Als lid van de Bibliotheek Oostende kan je duizenden e-boeken gratis ontlenen. Ideaal voor op vakantie of gewoon in de zetel.

  • Digilessen met Oostende@internet

Om jouw digitale vaardigheden te versterken, kan je kiezen uit het ruime aanbod aan digilessen van Oostende@internet. Ontdek het aanbod op de pagina’s van Oostende@internet of informeer bij een digipunt.

  • Digiwijs voor verenigingen

Digiwijs is een open aanbod digilessen van Stad Oostende voor verenigingen. Met de lessen kunnen verenigingen de digitale kennis van hun bestuur en/of leden versterken en hun activiteitenaanbod uitbreiden. De lesinhoud wordt afgestemd op de behoeften van de leden.

Meer weten? We zetten enkele nuttige links op een rijtje.

  • Mediawijs.be wijst de weg in de digitale wereld.
  • VRT MAX heeft heel wat mediawijze video’s over de digitale werel
  • Safeonweb.be informeert over cybercriminaliteit en online veiligheid.
  • Medianest.be is er voor ouders met vragen over mediaopvoeding en de digtale wereld van hun kind.
  • Veligonline.be is een alternatieve website van Child Focus en de Gezinsbond over mediaopvoeding.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.