Ontdek alle stranden van Oostende

Ontdek alle stranden van Oostende

Meld je hier aan voor een plekje op de drie drukste stranden

Aanmelden voor een plekje op het Klein Strand, Groeistrand of het Groot Strand op de drukste dagen kan via deze link.


De stranden in het stadscentrum (van aan het Zeeheldenplein tot aan het Thermenhotel) zijn met voorsprong de populairste Oostende. Logisch ook, want het station ligt er op een steenworp vandaan en bovendien monden de winkelstraten uit op deze kuststrook. Stad Oostende is echter goed voor in totaal 9 kilometer strand. Om te vermijden dat de centrumstranden op warme dagen wegens de drukte overvol raken, zetten we graag een aantal alternatieven in de kijker. Voor deze stranden hoef je je niet aan te melden. 

Mariakerke: ideaal voor het hele gezin

Ben je op zoek naar een plek waar je samen met de kinderen een spetterende dag kan beleven? Dan is het strand van Mariakerke misschien iets voor jou! De kleinsten kunnen zich er niet alleen uitleven in het Noordzeewater, maar bovendien zorgen strandspeelpleintjes voor leuke afwisseling.

Bovendien kan je er op zoek naar het konijntje Rikki. Haal de gratis zoektocht af bij beachbar Marie-K, beachbar Buddha Mar of bij de EHBO-post aan het Strandplein.

In samenwerking met uitgeverij Clavis is er dit jaar ook een strandbibliotheek geïnstalleerd in de kindvriendelijke beachbar Marie-K (t.h.v. de Diksmuidestraat). Verder kan je er een pakket op de kop tikken om de mooiste strandbloemen te maken en vind je twee TikTokBooths op het Strandplein.

Om de dorst te lessen, kan je terecht in de beachbars Marie-K (t.h.v. Diksmuidestraat) en Buddha Mar (t.h.v. de 17-Oktoberstraat). Beide strandbars hebben een EHBO-post, publieke toiletten, een terras en lockers om je spullen veilig in op te bergen.

Mariakerke kan je makkelijk bereiken met de kusttram (haltes Northlaan, Mariakerke-Bad, of Ravelingen) of met de bus. Kom je met de wagen? Dan kan je deze kwijt op parking Sea’rena of de gratis kiezelparking aan KVO.

Het rustige alternatief: het Oosteroeverstrand

Heb je het liever wat rustiger? Dan is het Oosteroeverstrand ongetwijfeld iets voor jou. Omdat de haven dit stuk strand fysiek scheidt van de rest van de stad, vinden bezoekers minder gemakkelijk de weg naar dit stukje Oostende. Het is er dus meestal heerlijk rustig zitten op het strand, met de Oosteroeverduinen op de achtergrond..

Bovendien kan je er enkele unieke overblijfselen uit de Oostendse geschiedenis bewonderen. Met het fort Napoleon en de overblijfselen van de batterij Hundius Oostende (onderdeel van de Atlantikwall) ademt deze plaats het verleden uit. 

Om iets te eten of te drinken kan je er terecht in de beachbar Phare East. Je bereikt Oosteroever ook vlot met de fiets, bus of kusttram (halte Duin en Zee). Er is natuurlijk ook de veerdienst die elke dag tussen het centrum en de Oosteroever vaart, maar op drukke zomerdagen kunnen de wachtrijen erg lang zijn.. Kom je met de wagen? Dan kan je deze parkeren op de gratis randparking in de Ankerstraat.

Raversijde: natuur en geschiedenis

Helemaal in het westen van Oostende ligt de wijk Raversijde. Hier kunnen natuurliefhebbers terecht om te genieten van unieke duin- en natuurpracht in het provinciaal domein Raversyde. Je treft er unieke vogel- en diersoorten aan zoals de woudaap (een zeldzame reigersoort) of de eikelmuis.

Ook hier is er een rijke geschiedenis zichtbaar: verdedigingswerken uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog en het middeleeuwse vissersdorp Walraversijde, een van de belangrijkste archeologische sites in Vlaanderen. Verder vind je aan de rand van Raversijde (Dorpsstraat) de laatste rustplaats van schilder James Ensor aan het 14de eeuwse Duinenkerkje.

Bovendien telt Raversijde een ruim strand (met een bewaakte zwemzone!) waar er voldoende plaats is om je in alle rust te installeren.

Dit stukje Oostende bereik je vlot met de bus of de kusttram (halte Raversijde). Kom je met de wagen? Parkeren is gratis, maar kan - met een parkeerschijf - wel niet langer dan 8 uur. Wie langer wil blijven staan, kan terecht op de parking van de luchthaven, op tien minuutjes stappen van de Zeedijk en het strand.