Zomer 2020 - Strand: veelgestelde vragen

Zomer 2020 - Strand: veelgestelde vragen

Kan ik naar het strand van Oostende komen?

Jazeker! Iedereen is welkom in Oostende, alle stranden zijn vrij toegankelijk. Enkel op piekdagen zal je moeten aanmelden op de drie drukste stranden. Dat zijn het Klein Strand, het Groeistrand en het Groot Strand (tot aan de Venetiaanse Gaanderijen). Die drukke dagen zullen ten laatste drie dagen op voorhand aangekondigd worden en worden bepaald op basis van de weersverwachtingen en de bezoekersaantallen van de voorbije jaren.

Afstand houden blijft belangrijk. Daarvoor is een strandzeil aanbevolen, maar niet verplicht. Mensen kunnen hun plekje ook op een andere manier afbakenen.

Op andere stranden van de stad zoals Oosteroever, Mariakerke of Raversijde is er, ook op verwachte piekdagen, geen aanmeldingssysteem en kun je wel gewoon langskomen.

 

Waarom wordt er met een aanmeldingssysteem gewerkt?

Oostende heeft een van de drukste stranden aan de Belgische kust. Op een topdag in de zomer komen soms meer dan 50.000 vakantiegangers naar Oostende. Vooral op de stranden dichtbij het stadscentrum kan het tijdens een zonnige dag heel erg druk worden. Er wonen ook meer dan 70.000 mensen in Oostende, je kan de stad dus echt niet vergelijken met andere kustgemeenten.

Je zal enkel op piekdagen moeten aanmelden op de drie drukste stranden. Dat zijn het Klein Strand, het Groeistrand en het Groot Strand (tot aan de Venetiaanse Gaanderijen). Die drukke dagen zullen ten laatste drie dagen op voorhand aangekondigd worden en worden bepaald op basis van de weersverwachtingen en bezoekersaantallen van de voorbije jaren.

Stad Oostende vindt het heel erg belangrijk dat iedereen op een veilige manier kan genieten van het strand. Jullie veiligheid is onze prioriteit. Op andere stranden van de stad zoals Oosteroever, Mariakerke of Raversijde is er, ook op verwachte piekdagen, geen aanmeldingssysteem en voldoende ruimte om gewoon langs te komen.

Wordt het gratis aanmeldingssysteem behouden ook na de zomer van 2020?

Het gratis aanmeldingssysteem is een tijdelijke en uitzonderlijke maatregel door de plotse opkomst van het coronavirus in ons land. We vragen op drukke dagen een klein beetje extra planning aan iedereen, net om ervoor te zorgen dat er toch een zomer met een echt vakantiegevoel kan zijn in Oostende.

Moet je betalen om je voor een plaats op het strand aan te melden?

Neen, zeker niet. Op geen enkel moment en voor geen enkel strand zal de aanmelding betalend zijn. Een plaatsje op het strand blijft dus gewoon gratis! Wel wordt het gebruik van een strandzeil sterk aangeraden, om op een natuurlijke manier te zorgen dat er een veilige afstand is tussen de verschillende strandgangers. Het zal mogelijk zijn om een strandzeil en/of -stoel te huren ter plaatse. Maar je kan zoals altijd ook gerust je eigen strandzeil en/of -stoelen meenemen. 

Ik heb een strandcabine. Heb ik nu wel nog toegang tot het strand?

Eigenaars en huurders van een strandcabine zullen altijd gegarandeerd toegang krijgen tot hun strandcabine. Er hoeft niet op voorhand aangemeld worden via het gratis aanmeldingssysteem, ook niet op de verwachte piekdagen. 

Wat met kinderen? Moeten die dan de hele tijd strikt achter zo’n strandzeil blijven?

Het is voor volwassenen al een hele uitdaging om de coronamaatregelen rond sociale afstand strikt op te volgen, dus dat is zeker zo voor kinderen. Maar voor ieders veiligheid is het toch belangrijk dat ook de jongste strandgasten de nodige afstand proberen te bewaren. De strandzeilen helpen daarbij, zo heeft elk gezin zijn eigen plekje op het strand. Maar uiteraard zijn bezoekers van het strand niet verplicht om daar de hele dag te blijven zitten. Pootje baden, zandkastelen bouwen, met een opblaasbootje de zee in... zijn uiteraard geen probleem zolang de afstand met andere strandgangers bewaard blijft. 

Hoe zullen jullie dit allemaal kunnen controleren?

Alles zal in goede banen geleid worden door een ‘Zomerteam’. Per strandzone is er een ervaren verantwoordelijke die een beroep kan doen op een team met medewerkers: vrijwilligers, maar ook jobstudenten. Zij controleren de aanmeldingen, maar zijn ook vooral paraat om te helpen met vragen of problemen. Ter hoogte van het Kursaal is er een post van de strandpolitie. Uiteraard houden zoals altijd ook de redders een oogje in het zeil op wie in zee gaat en kunnen zij eerste hulp toedienen als dat nodig is.

Wanneer zullen er redders zijn?

De redders worden vanaf 27 juni ingezet aan de kust. Vanaf dan zal het ook mogelijk zijn om te zwemmen in zee. Onder voorbehoud dat de Nationale Veiligheidsraad dit toelaat natuurlijk.

Hoeveel mensen zullen er op het strand kunnen?

Stad Oostende kan - rekening houdend met de sociale afstand en de versoepeling rond de ‘bubbels’ - ongeveer 40.000 mensen ontvangen in de bewaakte zwemzones. Dat is inclusief de meer dan duizend strandcabines, aangezien eigenaars en huurders altijd gegarandeerd toegang tot hun cabine zullen hebben. Ter vergelijking: op een topdag komen er soms meer dan 50.000 strandgangers naar Oostende. Op de drukste stranden (tussen het Zeeliedenmonument en de Venetiaanse Gaanderijen) wordt enkel op de drukste dagen gewerkt met aanmeldingen, op de andere stranden niet.

Hoe kan ik zien hoe druk het is op het strand? 

Oostende zal werken met vier druktescenario’s die elk een eigen kleurcode zullen krijgen: groen, geel, oranje en rood. Door inwoners en bezoekers zowel online (via visitoostende.be) als ter plaatse (via grote borden) goed te informeren, kan de drukte zoveel mogelijk gespreid worden over de verschillende stranden, de zeedijk, het stadscentrum, de rand... 

Is een strandzeil verplicht?


Een strandzeil is niet verplicht, maar we raden het wel sterk aan. Het is de ideale manier om een eigen zone af te bakenen op het strand en afstand te bewaren van andere strandgasten. Dus als je dit hebt, neem het zeker mee naar het strand. Zo’n strandzeil zal je ook kunnen huren of kopen bij private partners in de omgeving van het strand. Je kan je eigen plekje natuurlijk ook op een andere manier afbakenen.

Zullen we nog strandstoelen kunnen huren op het strand?

Ja. Er zijn drie plaatsen waar strandstoelen gehuurd kunnen worden. Bij de bestaande verhuringen (Ensor Beach t.h.v. de Louisastraat en Lido/Vandevelde t.h.v. de Kemmelbergstraat) kan je ook deze zomer opnieuw terecht voor verhuur van strandstoelen en -zeilen.

Daarnaast wordt er deze zomer een volledig nieuwe zone ingericht op het strand tussen de Kemmelbergstraat en Parijsstraat. Die nieuwe zone zal 1.000 plaatsen bieden, volledig ingericht door de verhuurder. Het stuk strand zal toegankelijk zijn voor wie er een plekje huurt. Dat kan voor €4 per dag, inclusief strandzeil. Optioneel kan je er ook andere zaken (zoals een parasol, ligzetel, stoel...) huren.

Ik heb me aangemeld voor een plek op het strand, maar ik ben mijn strandzeil vergeten. Wat nu?

Het gebruik van een strandzeil is niet verplicht, maar Stad Oostende raadt strandzeilen erg aan omdat ze dé ideale tool zijn om op een natuurlijke manier, eigen aan het Oostendse strand, de social distancing te garanderen. Zo’n strandzeil zal je ook kunnen huren of kopen bij private partners in de omgeving van het strand. 

Je zal bovendien enkel op piekdagen moeten aanmelden en enkel op de drie drukste stranden. Dat zijn het Klein Strand, het Groeistrand en het Groot Strand (tot aan de Venetiaanse Gaanderijen). 

Wat als je geen smartphone hebt voor de QR-code? Of geen internet hebt? Hoe zal je dan kunnen aanmelden?

Het zal voor die dagen ook mogelijk zijn om je aan te melden voor een plekje op het strand via telefoon of aan de balie van Toerisme Oostende. Uiteraard zullen ook mensen zonder smartphone of internet zich gratis kunnen aanmelden voor een plaatsje op het strand tijdens de piekdagen.

Je zal bovendien enkel op piekdagen moeten aanmelden en enkel op de drie drukste stranden. Dat zijn het Klein Strand, het Groeistrand en het Groot Strand (tot aan de Venetiaanse Gaanderijen). 

Waarom is er geen aanmeldingssysteem voor het strand van Mariakerke, Raversijde of Oosteroever?

Het gratis aanmeldingssysteem geldt enkel op piekdagen en enkel voor de drukste stranden in Oostende. Dat zijn het Klein Strand, het Groeistrand en het Groot Strand (tot aan de Venetiaanse Gaanderijen). Uit analyses van de voorbije jaren bleek dat daar de grootste groep strandgangers naartoe trekt. Deze stranden liggen dicht bij het stadscentrum, maar ook bij bijvoorbeeld het treinstation of de aansluiting met de autosnelweg. Voor de andere stranden zal er, ook op de voorspelde piekdagen, geen aanmelding nodig zijn, omdat de berekeningen aantonen dat er in principe voldoende ruimte zou moeten zijn om de afstand te bewaren.

Wat met honden op het strand deze zomer? Na 20.00 uur mag je er in principe wandelen. Zal dit nog mogelijk zijn met het aanmeldingssysteem?

Het aanmeldingssysteem zal enkel in werking treden op zeer drukke dagen en zal ook een einduur hebben. Het zal zeker mogelijk zijn om ‘s avonds en ‘s morgens vroeg met de hond op het strand te wandelen.

Verder blijven de algemene regels voor honden op het strand gewoon dezelfde. Tijdens de maanden juli en augustus zijn honden vóór 10.00 uur en na 20.00 uur toegelaten op het strand.

Op het Klein Strand zijn honden 24/24 uur toegelaten, ook tijdens de zomermaanden. Enkel op de piekdagen waarbij met aanmelding gewerkt wordt, is er met honden enkel toegang tot het gedeelte met hard zand op het Klein Strand. Het gedeelte met zacht zand is dan voorbehouden voor liggende badgasten.

Moeten Oostendenaars zich ook aanmelden om naar het strand te gaan? 

Ook als je als Oostendenaar op een piekdag naar één van die drie drukste stranden wil, zal je je moeten aanmelden.

In normale omstandigheden zullen alle stranden deze zomer vrij toegankelijk zijn. Je zal enkel op piekdagen moeten aanmelden op de drie drukste stranden. Dat zijn het Klein Strand, het Groeistrand en het Groot Strand (tot aan de Venetiaanse Gaanderijen). Die drukke dagen zullen ten laatste drie dagen op voorhand aangekondigd worden en worden bepaald op basis van de weersverwachtingen en bezoekersaantallen van de voorbije jaren. 

Wat als iedereen plots naar het strand in Mariakerke komt?

Het aanmeldingssysteem en het actieplan om de zomer op een veilige maar plezante manier te organiseren, is een flexibel systeem. Het zal enkel in werking treden op piekdagen. Die drukke dagen zullen ten laatste drie dagen op voorhand aangekondigd worden en worden bepaald op basis van de weersverwachtingen en bezoekersaantallen van de voorbije jaren. 

De bedoeling is om de hele zomer lang goed in beeld te brengen hoeveel mensen zich op welk strand bevinden, zodat de veiligheid overal gegarandeerd blijft. Als er op één van de stranden zonder aanmelding toch te veel mensen zouden zijn, zal bekeken worden of het plan aangepast moet worden. De bedoeling is sowieso om voor spreiding te zorgen zodat zowel inwoners, bezoekers als tweedeverblijvers van een zalige zomer kunnen genieten, gespreid over de hele stad: de stranden, maar ook de groene rand rondom Oostende of minder bekende plekjes in de stad.

Staat er een beperking op het aantal dagen dat je je kunt aanmelden? Wat als iemand - om zeker te zijn van zijn plaats op het strand - zich voor alle dagen van de zomer aanmeldt?

Je zal enkel op piekdagen moeten aanmelden en enkel op de drie drukste stranden. Dat zijn het Klein Strand, het Groeistrand en het Groot Strand (tot aan de Venetiaanse Gaanderijen). Die drukke dagen zullen ten laatste drie dagen op voorhand aangekondigd worden en worden bepaald op basis van de weersverwachtingen en bezoekersaantallen van de voorbije jaren. Het is dus niet mogelijk om meteen voor de hele zomer een plaatsje op het strand te reserveren. 

Kan je je aanmelding ook annuleren? Wat als het plots heel slecht weer wordt?

Uiteraard zal je ook steeds een aanmelding kunnen annuleren, zowel digitaal, telefonisch als via de balie van Toerisme Oostende. Dit is, zoals de aanmelding zelf, volledig kosteloos.

Je zal bovendien enkel op piekdagen moeten aanmelden en enkel op de drie drukste stranden. Dat zijn het Klein Strand, het Groeistrand en het Groot Strand (tot aan de Venetiaanse Gaanderijen). Die drukke dagen zullen ten laatste drie dagen op voorhand aangekondigd worden en worden bepaald op basis van de weersverwachtingen en bezoekersaantallen van de voorbije jaren. Meestal zal je je dus pas aanmelden wanneer je zeker weet dat het weer goed zal zijn.

Ik nodig vaak vrienden uit in mijn tweede verblijf, zullen zij zich ook eerst kunnen aanmelden in het systeem?

Ook als je als tweedeverblijver of familie/vriend/kennis van iemand met een tweede verblijf op één van die piekdagen naar één van die drie drukste stranden wil, zal je je moeten aanmelden.

Iedereen zal op hetzelfde moment een plaatsje kunnen reserveren via het aanmeldingssysteem. 

Je zal enkel op piekdagen moeten aanmelden en enkel op de drie drukste stranden. Dat zijn het Klein Strand, het Groeistrand en het Groot Strand (tot aan de Venetiaanse Gaanderijen). Die drukke dagen zullen ten laatste drie dagen op voorhand aangekondigd worden en worden bepaald op basis van de weersverwachtingen en bezoekersaantallen van de voorbije jaren. Uiteraard kun je op die piekdagen ook steeds gezellig samen vertoeven op de stranden waar geen aanmeldingssysteem geldt, zoals Oosteroever, Raversijde of Mariakerke.  

Ik wil niet per se op het strand zitten, maar wel langs de waterlijn lopen. Kan dat? Moeten we ons hiervoor dan ook aanmelden?

Het zal steeds mogelijk zijn om langs de waterlijn te wandelen, hoewel we aanraden om dit eerder te doen op de stranden van Oosteroever, Raversijde of Mariakerke waar er geen aanmeldingssysteem van toepassing is op de piekdagen en er meer wandelmogelijkheden zijn.

Enkel op piekdagen zal je je moeten aanmelden op de drie drukste stranden als je er wil zonnebaden. Dat zijn het Klein Strand, het Groeistrand en het Groot Strand (tot aan de Venetiaanse Gaanderijen). Om te wandelen langs de waterlijn moet je je, ook op die piekdagen, niet aanmelden. Die drukke dagen zullen ten laatste drie dagen op voorhand aangekondigd worden en worden bepaald op basis van de weersverwachtingen en bezoekersaantallen van de voorbije jaren.

Oostende heeft trouwens ook heel wat verborgen ‘groene’ pareltjes waar het fantastisch is om te wandelen. Neem hiervoor zeker eens een kijkje op de websitepagina www.oostende.be/beweeginjebuurt

Mijn ouders wonen in Oostende, mijn gezin en ik niet. Is het mogelijk om toch samen aan het strand te zitten? 

Het aanmeldingssysteem is enkel van toepassing voor de drukste stranden (het Klein Strand, het Groeistrand en het Groot Strand tot aan de Venetiaanse Gaanderijen) en op topdagen in de zomer. Als je wil samenzitten op de drukste stranden moet iedereen zich inderdaad aanmelden. Natuurlijk kan je ook steeds samenzitten op de stranden Oosteroever, Mariakerke en Raversijde. Hou de digitale kanalen van Stad Oostende en Toerisme Oostende in de gaten voor de laatste info.

Worden inwoners van buurgemeenten ook gezien als dagjestoeristen?

Ook als inwoner van een buurgemeente zal je je voor piekdagen moeten aanmelden als je naar één van de drie drukste stukken strand wil. Dat zijn het Klein Strand, het Groeistrand en het Groot Strand (tot aan de Venetiaanse Gaanderijen). Die drukke piekdagen zullen ten laatste drie dagen op voorhand aangekondigd worden en worden bepaald op basis van de weersverwachtingen en bezoekersaantallen van de voorbije jaren.

Uiteraard kun je op die piekdagen ook steeds gezellig vertoeven op de stranden waar geen aanmeldingssysteem geldt, zoals Oosteroever, Raversijde of Mariakerke. 

Ik wil ook deel uitmaken van het ‘Zomerteam’. Kan ik hiervoor solliciteren?

De vacature is afgesloten. Voorlopig zijn er voldoende kandidaten om het Zomerteam te bemannen. 

Veel Oostendenaars delen een strandcabine. Soms wel met vijf gezinnen samen. Enkel de effectieve huurder is geregistreerd bij Stad Oostende. Mogen medehuurders ook altijd op het strand?

Eigenaars van een strandcabine zullen altijd toegang hebben, ook op piekdagen. Je zal je niet moeten aanmelden wanneer je naar de strandcabine gaat. Je kan eenvoudig aantonen dat je eigenaar of huurder bent door de strandcabine te openen en sluiten. Je hoeft hiervoor dus geen papieren bewijs mee te nemen. 

Zal ik als huurder van een strandcabine een permanente pas kunnen krijgen, en zo ja voor hoeveel personen?

Eigenaars van een strandcabine zullen altijd toegang hebben, ook op piekdagen. Je zal je niet moeten aanmelden wanneer je naar de strandcabine gaat. Je kan eenvoudig aantonen dat je eigenaar of huurder bent door de strandcabine te openen en sluiten. Je hoeft hiervoor dus geen papieren bewijs mee te nemen. 

Vanaf welke datum zal het mogelijk zijn om je aan te melden voor het strand?

Je zal enkel op piekdagen moeten aanmelden op de drie drukste stranden. Dat zijn het Klein Strand, het Groeistrand en het Groot Strand (tot aan de Venetiaanse Gaanderijen). Die drukke dagen zullen ten laatste drie dagen op voorhand aangekondigd worden en worden bepaald op basis van de weersverwachtingen en bezoekersaantallen van de voorbije jaren.

Krijgen tweedeverblijvers voorrang om zich aan te melden? Hoe moeten we bewijzen dat we tweedeverblijver zijn?

Ook als je een tweede verblijf hebt en je wil op één van de piekdagen naar één van die drie drukste stranden wil, zal je je moeten aanmelden. Iedereen zal in dat geval op hetzelfde moment een plaatsje kunnen reserveren via het aanmeldingssysteem. 

Je zal enkel op piekdagen moeten aanmelden en enkel op de drie drukste stranden. Dat zijn het Klein Strand, het Groeistrand en het Groot Strand (tot aan de Venetiaanse Gaanderijen). Die drukke dagen zullen ten laatste drie dagen op voorhand aangekondigd worden en worden bepaald op basis van de weersverwachtingen en bezoekersaantallen van de voorbije jaren. 

Uiteraard kun je op die piekdagen ook steeds gezellig vertoeven op de stranden waar geen aanmeldingssysteem geldt, zoals Oosteroever, Raversijde of Mariakerke. 

Wij wonen op de zeedijk ter hoogte van het Kursaal. Wij gaan graag zwemmen in de zee zonder dat we op het strand liggen. Moeten we ons dan ook aanmelden?

Het ‘harde zand’ of de waterlijn zal altijd vrij te betreden zijn. Je hoeft je dus niet aan te melden om te gaan zwemmen.

Je zal bovendien enkel op piekdagen moeten aanmelden op de drie drukste stranden. Dat zijn het Klein Strand, het Groeistrand en het Groot Strand (tot aan de Venetiaanse Gaanderijen). Die drukke dagen zullen ten laatste drie dagen op voorhand aangekondigd worden en worden bepaald op basis van de weersverwachtingen en bezoekersaantallen van de voorbije jaren.