Wat zijn struikelstenen?
Struikelstenen zijn gedenktekens voor slachtoffers van het nazisme tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het zijn kasseivormige stenen van 10x10cm met een plaatje. Daarop staat de naam van een slachtoffer, de geboortedatum, deportatiedatum en eventueel de plaats en datum van overlijden.
De struikelsteen wordt in het voetpad geplaatst waar het slachtoffer woonde, werkte, studeerde of veel tijd doorbracht. Geen zorgen, je kan er niet écht over struikelen.
Er zijn ook struikelstenen voor verzetsstrijders. Ze herinneren aan de moedige keuzes van individuen en groepen die zich verzetten tegen onderdrukking. Het verzet toont de kracht van solidariteit en menselijke waardigheid, ondanks groot gevaar.
Struikelstenen maken het onzichtbare zichtbaar. Ze leggen een directe link tussen de plek waar mensen woonden en hun tragische lot. Als je er voorbijloopt, zet het je aan het denken over vervolging en onrecht. Maar ook over wat verzet betekent, toen en nu. De struikelstenen herinneren ons eraan dat democratie en mensenrechten waardevol en kwetsbaar zijn. Het is de taak van ons allen om op te komen tegen onrecht en te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt.
De Duitse kunstenaar Gunter Demnig begon ermee in 1995. Intussen liggen er in Europa al meer dan 90.000 steentjes verspreid over meer dan 25 landen.
Struikelstenen in Oostende
In Oostende liggen er al 7 struikelstenen. Ze werden in 2023 geplaatst aan het Koninklijk Atheneum in de Leon Spiliaertsstraat om 7 Oostendse Joodse leerlingen te herdenken die van onze schoolbanken werden geplukt en niet veel later werden vermoord in Auschwitz.
Zes tieners kregen een struikelsteen: Joachim Speier-Hollstein, Regina Szpiro, Henriette Szpiro, Albert Schindler, Hermann Schindler en Simone Schendorf. Voor de zevende leerling, lsidoor Spziro plaatsten we een 'struikeldrempel'. Hij kon zich niet meer inschrijven in het atheneum, door de verordening van de Duitse bezetter die stelde dat Joodse kinderen vanaf het schooljaar 1942-1943 niet meer toegelaten waren tot officiële scholen. De struikeldrempel symboliseert het recht op onderwijs voor alle kinderen in oorlogssituaties.
Ben je zelf een nabestaande van een slachtoffer van het nazisme? Of ken je het verhaal van een slachtoffer en eventueel nabestaanden? Vraag dan hier een struikelsteen aan.