Om een horecaterras op het openbaar domein te plaatsen heb je altijd een vergunning nodig.

Er bestaan vier types terrassen. We lijsten ze even voor je op.

  1. Tijdelijke open terrassen* (de zogenoemde seizoensterrassen) mogen telkens geplaatst worden ten vroegste op 15 maart tot uiterlijk 30 september. Na 30 september moeten alle onderdelen van het terras weggenomen worden: tafels, stoelen, parasols, windschermen en eventuele (planken)vloer.
  2. Permanent open terrassen mogen het ganse jaar op het openbaar domein blijven staan.
  3. Overbouwde terrassen zijn terrassen waarvan de overdekking voor de stabiliteit ondersteund is door één of meer rechtstreeks op de grond steunende bouwelementen. De steunende elementen moeten binnen de terrasruimte worden geplaatst. De ramen en het dak van de constructie kunnen worden verwijderd. Een overbouwd terras kan enkel voor een horecazaak, drank- of eetgelegenheid worden geplaatst.
  4. Gesloten terrassen dienen als uitbreiding van een aanpalende horeca- of handelszaak en is door bouwmaterialen tot één constructief geheel samengevoegd. De constructie is bedoeld om te blijven staan en is zo geconstrueerd dat het cliënteel afgesloten en beschermd is in alle weersomstandigheden. De ramen en het dak van de constructie kunnen niet worden verwijderd.

* Indien we vaststellen dat het terras ook vóór 15 maart of ná 30 september geplaatst is, dan beschouwen wij het als een permanent open terras en zullen we het ook zo belasten. Je zal er dan ook een omgevingsvergunning voor moeten aanvragen. (zie verder)


Vergunning aanvragen

Voor het plaatsen van een tijdelijk open terras (1) vraag je een wegvergunning aan.

Hier vind je een voorbeeld dat je kan helpen met de opmaak van je aanvraag. Voorbeeld tijdelijk open terras131,6 Kb(pdf)

Voor alle andere soorten terrassen (2, 3 en 4) is een omgevingsvergunning vereist. De wegvergunning wordt samen met de omgevingsvergunning verleend en hoef je dus niet apart aan te vragen. Op deze pagina vind je een voorbeelddossier (mijn horecaterras) dat je kan helpen met de opmaak van je aanvraag voor een permanent, overbouwd of gesloten terras.

  • Elk terras moet voorzien zijn van zowel zij- als voorwindschermen (doorzichtig vanaf 1,10 meter).
  • Er mag geen reclame op de terrasonderdelen (windschermen, tafels, stoelen, luifel, parasols,...) worden aangebracht met uitzondering van de naam van de zaak en de affichering van de prijzen aan de hoofdingang.

Hier vind je een voorbeelddossier dat kan helpen met de opmaak van je aanvraag. Voorbeeld permanent open, overbouwd of gesloten terras.2,1 Mb(pdf)

Indien je een bestaand permanent open, overbouwd of gesloten terras exact overneemt zoals het er nu staat dan dien je enkel maar de wegvergunning te vernieuwen.

Aanvraag horecaterras


Winterterrassen

Permanent open terrassen kunnen in de maanden december en januari tijdelijk worden omgevormd tot een winterterras. Hierbij zijn alle bepalingen ter vrijwaring van de openbare orde, veiligheid, rookverbod, enz. strikt na te leven. In het bijzonder moeten de winterterrassen voldoen aan de brandvoorschriften. Een winterterras is een tijdelijk gesloten terras. In tegenstelling tot de gewone gesloten terrassen moeten de zij- en voorwindschermen niet doorzichtig zijn vanaf 1,10 meter. Om een winterterras te kunnen plaatsen, vraag je voorafgaandelijk een vergunning aan via dit formulier. Bij de aanvraag voeg je een duidelijke schets van de constructie die je wenst te plaatsen en vermeld je uit welke materialen de constructie zal worden vervaardigd. De aanvraag dien je uiterlijk 4 weken vóór de plaatsing in. Het College van Burgemeester en Schepen beslist over de aanvraag.

Aanvraag winterterras


Coronaterras

Wens je een tijdelijke uitbreiding van je terras?

Je vindt hier alle informatie.


Wat kost het?

De belasting voor het plaatsen van een terras op het openbaar domein is afhankelijk van de zone waarin je terras zich bevindt. De prijzen zijn per vierkante meter per jaar.

Zone 1Zone 2Zone 3
Adolf Buylstraat, Albert I-Promenade, Alfons Pieterslaan, Bonenstraat, Groentenmarkt, Kadzandstraat, Kapellestraat, Kemmelbergstraat, Kursaal Oost- en Westhelling, Langestraat, Leopold I-plein, Leopold II-laan, Marie-Joséplein, Monacoplein, Sint-Petrus- en -Paulusplein, Van Iseghemlaan, Vindictivelaan, Visserskaai, Vissersplein, Vlaanderenstraat, WapenpleinZeedijkalles wat niet tot zone 1 of 2 behoort
Soort terrasZone 1Zone 2Zone 3
Open terras
van 15 maart tot 30 september
24,00 euro20,00 euro12,00 euro
Open terras
volledig jaar
41,00 euro32,00 euro19,00 euro
Overbouwd terras41,00 euro32,00 euro19,00 euro
Gesloten terras57,00 euro45,00 euro24,00 euro
  • Het bedrag van de belasting voor een gesloten terras, een open terras of een overbouwde terras wordt met 20% verlaagd indien voor de ingebruikneming een cijns aan het Vlaams Gewest verschuldigd is voor de ingebruikneming van een gewestweg.
  • Wanneer hoekterrassen in twee zones gelegen zijn, dan wordt het tarief van de hoogste zone toegepast.
  • Voor elk terras is steeds een minimumbelasting van 28 euro verschuldigd.

Meer gedetailleerde info over de belastingen vind je in de belastingsverordening betreffende het gebruik openbaar domein. Deze verordening heeft steeds voorrang op de prijzen vermeld op deze pagina.


Nog vragen? Stuur een mailtje naar terrassen@oostende.be.


Geldende wetgeving

Stedelijk verordening op het gebruik van het openbaar domein160 Kb(pdf)

Vissersplein.pdf50,9 Kb(pdf)

Mijnplein.pdf42,6 Kb(pdf)

Groentemarkt-middenplein.pdf82,5 Kb(pdf)

Wapenplein.pdf100,9 Kb(pdf)

St-Petrus-&-Paulusplein.pdf150,8 Kb(pdf)

straten tussen Promenade en Van Iseghemlaan.pdf73,1 Kb(pdf)

Langestraat.pdf35,3 Kb(pdf)