Testen, hoogrisicocontact en quarantaine

Handige tools voor testing en contactopsporing

Handige tools voor testing en contactopsporing.pdf287,3 Kb(pdf)

Ik voel me ziek of ik heb corona-symptomen

 • Heb je coronaklachten zoals hoesten, ademhalingsproblemen, koorts, vermoeidheid en verlies van reuk- en smaakzin? Contacteer dan NIET je huisarts, maar gebruik de zelfevaluatietool. Als via de tool blijkt dat je je moet laten testen, ontvang je via deze tool een testcode. Daarmee kan je een afspraak maken in het testcentrum.
 • Wie een hoger risico loopt op ernstige COVID-19 loopt (bv. bij zwangerschap, diabetes, hart-nier, lever- of longziekten, kankerpatiënten, enz) raadpleegt wel best een arts.
 • Blijf sowieso thuis en vermijd dicht contact met personen die in je huis wonen. Voelen je huisgenoten zich ook ziek ? Dan gaan laten ze zich ook best testen en volgen alle bovenstaande stappen. Voelen je huisgenoten zich niet ziek ? Dan moeten ze niet in quarantaine. Ze moeten wel extra voorzichtig zijn en de gouden regels opvolgen.

Ik legde een positieve zelftest af, wat nu?

 • Legde je een zelftest af en is die positief? Dit betekent dat je waarschijnlijk besmet bent met corona. Contacteer niet je huisarts, maar vraag een activatiecode (CTPC-code) aan voor een PCR-test via het contactcenter op 02 214 19 19 of online. Als je de code online aanvraagt heb je je identiteitskaart en een e-ID-lezer nodig of je kan je aanmelden via Itsme.
 • Een positief resultaat van een zelftest moet bevestigd worden door een PCR-test in een testcentrum. In afwachting van je PCR-test blijf je thuis in quarantaine. Noteer alvast de gegevens van de personen waarmee je in contact kwam tot twee dagen voor je symptomen begonnen. Deze lijst zal enkel gebruikt worden als jouw PCR-test positief is, in het kader van de contactopvolging.
 • Als dit positief resultaat bevestigd wordt door een PCR-test wordt het contactonderzoek opgestart. Je blijft minstens 7 dagen in isolatie en mag uit isolatie als de klachten na 7 dagen beëindigd zijn.
 

Ik kwam in contact met iemand die besmet is met het coronavirus. Wat nu?

Ben je in contact gekomen met iemand die corona heeft ? Was je langere tijd (meer dan 15 minuten) en van dichtbij (binnen een afstand van 1,5 meter) in contact met deze persoon? (Bijvoorbeeld: een huisgenoot, een collega die naast je zit op kantoor, een vriend(in) vanop school). Dan spreken we van een contact met een hoger risico om besmet te zijn. Wat moet je doen?

 • Ben je volledig gevaccineerd en kreeg je je laatste prik minder dan vijf maanden geleden OF kreeg je al een boosterprik?

Er is geen quarantaine of een PCR-test nodig. Wel kan je uiteraard een aantal keer een zelftest afnemen om zeker te zijn.

 • Ben je volledig gevaccineerd en kreeg je je laatste prik langer dan vijf maanden geleden en kreeg je nog geen boosterprik.

Ga minstens 7 dagen in quarantaine. De quarantaine kan stopgezet op dag vier, op voorwaarde dat je de dagen voordien telkens een negatieve zelftest hebt afgelegd. Ook na dag vier blijf je je elke dag tot en met dag 7 testen via een zelftest.

 • Ben je niet (volledig) gevaccineerd?

Ga minstens 10 dagen in quarantaine. De quarantaine kan stopgezet op dag zeven, op voorwaarde dat je de dagen voordien telkens een negatieve zelftest hebt afgelegd. Ook na dag zeven blijf je je elke dag tot en met dag 10 testen via een zelftest.

Ben je slechts kort in contact gekomen met iemand die corona heeft - bijvoorbeeld in de supermarkt of met een collega die niet naast je zit op het werk. Dan spreken we van een contact met een lager risico. Wat moet je doen?

 • Draag altijd een mondmasker.
 • Was vaak je handen.
 • Blijf 14 dagen op 1,5 meter afstand van alle personen.
 • Voel je je ziek? Volg dan het advies hierboven bij "Ik voel me ziek of heb symptomen"

Bekijk hier alle info over contactopvolging en hoogrisisocontacten op de corona-infosite van de federale overheid.

Waar kan je in Oostende terecht om je te laten testen?

Om op deze locaties een test te laten afnemen heb je wel nog steeds een CPTC-code nodig en moet je een afspraak maken. Voor het aanvragen van een testcode en het boeken van een afspraak kan je terecht op www.mijncoronatest.be of www.mijngezondheid.be. In sommige apotheken kan je terecht voor een snelle antigeentest: hier vind je een overzicht.

Welke stappen moet je volgen voor de corona-zelftest?

 • Een zelftest is niet nuttig als je minder dan 3 maand geleden COVID had (bevestigd met een positieve PCR test).
 • Volg steeds de maatregelen : hou minstens 1,5m afstand – denk aan de handhygiëne – respecteer het aantal knuffelcontacten – draag een mondmasker waar je geen afstand kan houden – plan je contacten zoveel mogelijk buiten.
 • Bewaar een zelftest bij kamertemperatuur en donker, maar nooit in de koelkast of diepvriezer.
 • Sommige stappen hieronder kunnen wijzigen in functie van het merk of type test dat je koopt. Raadpleeg altijd de bijsluiter van de test.

Lees meer over Covid-19 zelftesten

Mag ik op reis naar het buitenland?

Om een reis te maken moet je enkele maatregelen respecteren bij vertrek en terugkomst.

Maatregelen bij vertrek:

 • Lees het reisadvies voor je land van bestemming.
 • Ga na welke maatregelen er gelden; moet je een negatieve test kunnen voorleggen?
 • Ga na of je verplicht in quarantaine moet bij aankomst.

Gaat het om een professionele reis naar het buitenland? Dan kan je (Belgische) opdrachtgever het Business Travel Abroad (BTA) formulier invullen. 

Maatregelen bij terugkomst:

Verbleef je langer dan 48u in het buitenland of keer je terug naar België na eender welke duurtijd met het vliegtuig, de boot, de trein of bus vanuit een land buiten de EU of Schengenzone?

Vul het Passagier Lokalisatie Formulier ten vroegste 48uur voor je aankomst in België in.

Vul het elektronische formulier hier in: Passagier Lokalisatie Formulier

Voor meer info kan je terecht op www.info-coronavirus.be

Handig schema met info over testen en quarantaine

Andere vragen over testen?

Wanneer moet ik me laten testen? Welke documenten heb ik nodig om me te laten testen? Waar vind ik het testresultaat?