Tine Lievens

Tine Lievens is een “jonge” kunstschilder. In de kunst heeft “jong” nu eenmaal niets met leeftijd temaken. Veel kunstenaars beëindigen namelijk hun leven in een creatieve lente terwijl men veel kunstenaars ontmoet die hun ganse leven gebukt blijven onder het academische gedachtegoed. Tine Lievens staat pas sinds korte tijd op eigen voeten in het kunstleven, waarmee ik helemaal niet wil zeggen dat ze een beginnelinge is.

Sinds vele jaren is ze immers met kunst bezig – haar vader was ook kunstenaar, ze studeerde aan twee kunstscholen. Maar hoofdzaak was het allemaal niet, er zijn immers maar vierentwintig uur in één dag en een carrièrevrouw, huisvrouw, moeder en echtgenote, heeft echt wel belangrijker dingen aan haar hoofd dan zich voltijds met kunst bezig te houden.

Maar eenmaal de gezinslast gedeeltelijk wegvalt, komt ook te tijd om een jeugddroom te realiseren. Bij vele kunstenaars zie je, dat éénmaal zo ver, het jeugdige enthousiasme weggevallen is, maar bij Tine is niets minder waar. Het heilige vuur is blijven branden, haar kracht is nog altijd intact.

Critici zijn in het algemeen blind voor dit interessante fenomeen: vrouwen die na hun eerste carrière plots aan de kunsthorizon verschijnen, met talent en kunstbegrip die men bij het verlaten van de kunstschool zelden heeft verworven. Het ligt voor de hand dat ook in deze generatie getalenteerde vrouwen opstaan waarvan men eigenlijk te zelden de werken ziet naar buiten komen. Daarom is ook deze tentoonstelling zo bijzonder en een mooie gebeurtenis.

Tine heeft een eigen techniek ontwikkeld. Je moet in gedachten houden, dat zij zeer dikwijls tekent naar levend model. Voor haar schilderijen prepareert ze haar doeken met collages van papier, zand, teksten, structuren, heel spontaan geïmproviseerd. Daarop komt de schets van een meestal vrouwelijke figuur, die het hele werk gaat domineren. Zo heeft ze in korte tijd haar eigen weg gevonden. Ook heeft ze interesse voor actuele problemen, zoals aids in Afrika, en geeft vaak een geëngageerde dimensie aan haar schilderijen. Het zoeken naar schoonheid, met gevoel voor het leven van tijdgenoten, zal Tine, in de toekomst zeker nog veel inspiratie bezorgen.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.