Toegankelijke toeristische attracties

Hoofdthemas

 

Venetiaanse Gaanderijen - Expo ‘Droogvis, slijk en Algipan – Vlaamse meesters van de cross’

Hoek Zeedijk/Parijsstraat,8400 Oostende
059 80 13 30
cultuur@oostende.be

De Venetiaanse Gaanderijen heet bezoekers met een fysieke mobiliteit welkom! Meld je eerst aan aan de balie van de Venetiaanse Gaanderijen, kant zeedijk. Daarna kan je gebruik maken van de ingang aan de Koningsstraat.

Voor bezoekers met een auditieve beperking heeft mu-zee-um vzw een visioguide ontwikkeld. Via een eenvoudige manier kunnen mensen Pascal, een acteur met een auditieve beperking, volgen via filmpjes in de expo. Met laagdrempelige taal geeft hij info en neemt hij je mee op sleeptouw. Voor wie geen Vlaamse Gebarentaal gebruikt, worden de filmpjes ook ondertiteld. 

Toegankelijke Wandeling The Crystal Ship

Geniet van audiodescriptie of Vlaamse Gebarentaal bij The Crystal Ship, het Oostendse street art festival. 

Fort Napoleon

Bekijk de fiche op toevla.be

Vuurtorenweg, 8400 Oostende - www.fort-napoleon.be
Tel. +32 (0)59 32 00 48 - Fax +32 (0)59 32 00 56

Op het steile lange toegangspad kan je als rolstoelgebruiker een duwtje gebruiken. De tentoonstellingsruimte op de benedenverdieping van het fort is toegankelijk. Daar kan je via een onderrijdbaar scherm bovendien meegenieten van het panoramische uitzicht op het dakterras, dat niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Een kleine lift (100 x 115 cm), brengt je naar de tentoonstellingsruimte in de kelder. Omwille van de oneffen ondergrond in de kelder (kasseien en bakstenen), kan wat hulp best handig zijn. De zijkamers die uitkomen op de centrale gang zijn dan weer enkel bereikbaar via treden. Er is een toegankelijk toilet aanwezig bij het restaurant. Wil je het toilet bereiken vanuit de tentoonstellingsruimte, dan kan je de sleutel vragen aan de balie.
Bezoekers krijgen een audiogids mee.

Mu.ZEE

Bekijk de fiche op toevla.be

Romestraat 11, 8400 Oostende - www.muzee.be
Tel. +32 (0)59 50 81 18 - Fax +32 (0)59 50 56 26

Het museum is goed toegankelijk. Hier en daar kan je wat hulp gebruiken bij het openen van de deuren en in de tentoonstellingsruimte zijn er af en toe wat nauwere doorgangen (80 cm.). Een goed toegankelijke lift brengt je naar de hoger gelegen verdiepingen. Op de lange hellende vlakken op +1 en +2 kan je wat hulp goed gebruiken. Er is een toegankelijk toilet aanwezig, al heeft de wastafel een draaikraan en is de vaste beugel door zijn plaatsing minder goed bruikbaar.
Het jeugdatelier neemt kinderen en jongeren met een mentale en/of fysieke beperking mee op een creatieve ontdekkingstocht door het museum. Dit gebeurt a.d.h.v. boeiende verhalen over de kunstwerken en een creatieve activiteit. Reserveren is noodzakelijk.
Voor groepen met een mentale beperking kan er een rondleiding op maat voorzien worden waarbij gewerkt wordt rond een specifiek thema. Kijken en beleven staan hierbij centraal. Reserveren is noodzakelijk.

Domein Raversyde - Antlantikwall, Anno 1465 en Memoriaal Prins Karel

Bekijk de fiche op toevla.be

Nieuwpoortsesteenweg 636, 8400 Oostende - www.raversyde.be
Tel. +32 (0)59 70 22 85 - Fax +32 (0)59 51 45 03

Cafetaria Walrave
Tel. +32 (0)59 30 62 44 - Fax +32 (0)59 30 62 43

De Atlantikwall is helaas niet rolstoeltoegankelijk, maar in het gebouw aan het begin van de wandeling is er wel een toegankelijke expositie waar je ook een film over deze historische verdedigingsmuur kan bekijken.

Het museum en de filmzaal bij ANNO 1465 zijn vlot toegankelijk. Je vindt er ook een aangepast toilet met beugels. De opstelruimte voor het toilet is er wel beperkt tot 103 cm. De gereconstrueerde huisjes zijn moeilijker toegankelijk omwille van de soms smalle en lage doorgangen en de beperkte circulatieruimte hier. Ook de verdiepingen van de woningen zijn niet rolstoeltoegankelijk.

Het huis van prins Karel is toegankelijk, maar de smalle gangen kunnen hinderlijk zijn. Het Natuurpark is eveneens vlot toegankelijk. De Cafetaria ‘Walrave’ werd nog niet doorgelicht volgens de TOEVLA-methode.

Bezoekers krijgen een audiogids mee tijdens hun bezoek aan de Atlantikwall en ANNO 1465.