Archeologisch onderzoek
In de Torhoutse steenweg 133 in Oostende zijn momenteel bouwwerkzaamheden aan de gang. Er werd eerder een archeologisch onderzoek verricht door het agentschap Onroerend Erfgoed dat aantoonde dat er mogelijks restanten van een scheepswrak op ongeveer 8 meter diepte zouden kunnen liggen. Daarom nam het agentschap Onroerend erfgoed grondstalen op 7 tot 9 meter diepte. En met succes: er werden houtresten gevonden die in het labo werden onderzocht. Ook bijkomende bodemstalen werden verder onderzocht.
Unieke restanten van een vijftiende-eeuws Bourgondisch vrachtschip
De bevindingen zijn spectaculair: het zijn belangrijke houten elementen van een vijftiende-eeuws Bourgondisch vrachtschip. Geen zogenaamde Kogge of Hanzeschip maar wel de Vlaamse tegenhanger. Dit was wellicht een groot schip want de plankresten zijn ongeveer 8 cm dik. Van dergelijk type schepen is heel weinig bewaard gebleven. Een erg interessante en unieke vondst waar de archeologen bijzonder opgetogen mee zijn.
Bewaring in situ
Deze restanten worden wellicht niet opgegraven maar 'in situ' bewaard. Het is technisch een hele uitdaging om op dergelijke diepte te gaan opgraven. Het funderingsplan van de bouwheer is ondertussen gewijzigd zodat de locatie waar het scheepswrak zich bevindt, zoveel mogelijk wordt ontweken.