Update mondmaskeractie

Intussen is de Oostendse mondmaskeractie afgelopen en kunnen we met een aanvraag van meer dan 18.000 mondmaskers van een groot succes spreken. Wie nu nog een mondmasker nodig heeft, kan zich wenden tot de apotheek. De federale overheid stelt 1 mondmasker gratis ter beschikking voor elke inwoner.

Na het nieuws van de Nationale Veiligheidsraad op 24 april schoot Stad Oostende meteen in actie om veilige stoffen mondmaskers aan te bieden aan elke Oostendenaar die er wenste. De Stad lanceerde een oproep naar vrijwilligers en dat leverde een pak helpende handen op. Met een team van 250 vrijwilligers, waaronder 116 naaiers en naaisters, ging Stad Oostende in de laatste week van april volop aan de slag.

Meer dan 15.000 aanvragen

Via de website en via het gratis nummer van de stad kunnen alle inwoners gratis een herbruikbaar mondmasker aanvragen. Intussen vroegen meer dan 15.000 van de 71.000 Oostendenaren een mondmasker aan. Het Ontmoetingscentrum De Schelpe vervult momenteel de rol van centraal productiecentrum. Vanuit OC De Schelpe vertrok op dinsdag 5 mei de eerste lading maskers naar de burgers. Ondertussen kregen al bijna 8.000 mensen een mondmasker in de bus.

Eind april stelde Stad Oostende het doel voorop om tegen 31 mei alle gevraagde mondmaskers te leveren. Om die doelstelling te halen, plaatste Stad Oostende op 4 mei nog een extra bestelling van 40.000 katoenen mondmaskers. Deze levering wordt in de eerste week van juni verwacht. Inwoners die tegen dan nog geen mondmasker in de bus kregen, zullen als eerste bediend worden. In de eerste week van juni hoopt Stad Oostende de mondmaskeractie dus succesvol te kunnen afronden.

Oostendenaren in de frontlinie

Naast het zelf maken van mondmaskers, bestelde Stad Oostende ook zo'n 125.000 chirurgische mondmaskers voor mensen die in de 'frontlinie' werken. Het gaat hier om personeel van scholen, woon-zorgcentra, huisartsen, de lokale politie, eerstelijnshulp (bv. kinesisten), ... De stad waakt er ook over om voldoende professionele FFP2- en FFP3-maskers beschikbaar te hebben zodat de reserve van mondmaskers voor de zorgsector en de 'frontlinie' op peil blijft.

Update 3 juli 2020: Intussen is de Oostendse mondmaskeractie afgelopen en kunnen we met een aanvraag van meer dan 18.000 mondmaskers van een groot succes spreken. Wie nu nog een mondmasker nodig heeft, kan zich wenden tot de apotheek. De federale overheid stelt 1 mondmasker gratis ter beschikking voor elke inwoner. Je kan ze afhalen bij je apotheek bij het vertonen van je eID.

Gepubliceerd op vrijdag 22 mei 2020 13.59 u.