Update vogelgriep aan de kust: Stad Oostende haalt zieke en dode dieren op

De vogelgriep is momenteel op ronde in verschillende kustgemeentes in België. Voor de mens is er geen gevaar maar zieke of dode dieren worden best zo snel mogelijk afgezonderd. Stad Oostende zorgt ervoor dat deze zieke of dode vogels worden opgehaald.

Wie een zieke of dode vogel vindt, kan dit melden via het nummer 0800 1 8400.

Langs de kust woedt momenteel een nieuwe uitbraak van aviaire influenza of vogelgriep. ​ Het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC) van Oostende vangt zieke vogels op uit verschillende kustgemeentes. Het virus is erg besmettelijk voor (water)vogels maar slechts in zeer uitzonderlijke omstandigheden kunnen mensen besmet raken en dan vooral als ze langdurig en herhaaldelijk in contact komen met zieke dieren of hun uitwerpselen.

Melden van zieke of dode vogels

Ga je wandelen en vind je een zieke of dode vogel? Meld dit via 0800 1 8400 of via O-punt. Raak het dier niet aan, de stadsdiensten komen de vogel ophalen.

Stad Oostende haalt zieke en dode vogels op

Om geen enkel risico te nemen, roept de gouverneur op om zelf geen zieke dieren te vervoeren naar het Vogelopvangcentrum. Stad Oostende zorgt daarom voor medewerkers met beschermingskledij die deze dieren komen ophalen en naar het Vogelopvangcentrum brengen. Ook dode dieren worden door de stadsdiensten opgehaald.

Geen gevaar voor mens, hond of kat

Het is geen probleem om een wandeling te maken, ook niet met je hond. Vogelgriep levert weinig tot geen gevaar op voor honden of katten. Besmetting is in principe mogelijk mocht je hond of kat aan een kadaver bijten, maar dit zal slechts zelden ziekmakend zijn. Ook voor mensen is er bij vluchtig contact met zieke of dode vogels geen gevaar, uit voorzorg is het wel aangewezen om de dieren niet aan te raken.

Gepubliceerd op vrijdag 17 juni 2022 16.26 u.