Week van de valpreventie

Een tegen allen, allen tegen vallen

Met deze slogan start op 19 april de tiende editie van de Week van de Valpreventie. Ook in Oostende worden de hele week lang activiteiten georganiseerd om ouderen, hun familie en zorgmedewerkers te informeren over valpreventie.

En dat blijkt nodig, want zowat één op de drie 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Bij bewoners van woonzorgcentra is dit zelfs meer dan de helft. Vallen kan niet enkel leiden tot lichamelijk letsel, maar heeft ook psychologische en sociale gevolgen. Want wie bang is om te vallen durft soms zelfs het huis niet meer te verlaten en raakt geïsoleerd.

In het activiteitenprogramma is er speciale aandacht voor risicofactoren en handige tips. Zo is het belangrijk om te blijven bewegen om spierkracht te behouden en het evenwicht te oefenen. Draag daarbij goede schoenen met onder andere een stevige zool en hielkap. Daarnaast moet je woning veilig ingericht zijn om valpartijen te vermijden. Ook een evenwichtige voeding met voldoende eiwitten, calcium en vitamine D speelt een belangrijke rol.

Bekijk alle gratis workshops

Enkele handige tips

Wist je dat…

… je als 65-plusser gratis een bezoek van een ergotherapeut van de dienst Thuiszorg van stad Oostende kan aanvragen? De ergotherapeut komt onder meer aan huis voor valproblematiek en geeft advies over hulpmiddelen en woningaanpassing. De ergotherapeut is bereikbaar via thuiszorg@oostende.be of telefonisch via 059 59 13 60.

Meer informatie over val- en fractuurpreventie vind je op www.valpreventie.be.

De week van de valpreventie is een initiatief van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie in samenwerking met de Vlaamse Logo’s en het Vlaams Instituut Gezond Leven.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.