Handige tips

De stad Oostende laat de tiende editie van de week van de valpreventie niet ongemerkt voorbij gaan. De medewerkers van de Ontmoetingscentra, Centra voor Dagzorg, Assistentiewoningen en de Woonzorgcentra A. Lacourt en De Boarebreker slaan de handen in elkaar en bieden een week vol activiteiten aan voor hun bewoners en gebruikers. Een aantal activiteiten staan ook open voor het brede Oostendse publiek.

In het activiteitenprogramma is er speciale aandacht voor risicofactoren en handige tips. Zo is het belangrijk om te blijven bewegen om spierkracht te behouden en het evenwicht te oefenen. Draag daarbij goede schoenen met onder andere een stevige zool en hielkap. Daarnaast moet je woning veilig ingericht zijn om valpartijen te vermijden. Ook een evenwichtige voeding met voldoende eiwitten, calcium en vitamine D speelt een belangrijke rol.

Bewegen

Een eerste belangrijke risicofactor is onvoldoende bewegen. Lichaamsbeweging is belangrijk om evenwicht te oefenen en spierkracht te behouden en te versterken. Wie voldoende blijft bewegen, verkleint het risico op vallen.

Veilige omgeving

Bewegen gebeurt bij voorkeur in een veilige omgeving. Tijdens de week van de valpreventie ligt de focus op een veilige woning. Vaak volstaan kleine aanpassingen aan de woning om een valpartij te vermijden. Denken we maar aan het verwijderen van losse tapijten of het voorzien van goede verlichting bij een nachtelijk bezoek aan het toilet.

Gezonde voeding

Ook gezonde voeding speelt een belangrijke rol. Een uitgebalanceerd dieet met aandacht voor onder andere voldoende eiwitten, calcium en vitamine D draagt bij tot sterkere botten en goed werkende spieren.

Goede schoenen

En tenslotte bepaalt de keuze van je schoenen in grote mate de kans op vallen. Veilige schoenen omsluiten de voet, hebben de juiste maat, een stevige hielkap, geen hak, een stevige zool en een sluitingsmechanisme.

Bekijk hier alle gratis workshops

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.