Doe de VeggieChallenge!

Doe de VeggieChallenge!

Hoofdthemas

1 op 2 Belgen zegt dat ze graag minder vlees willen eten. Wil jij dat ook, maar zit je met vragen? ….Wat eet ik dan als beleg? Wat geef ik aan mijn kinderen? Lukt veggie wel als ik intensief sport? Krijgt mijn moeder wel voldoende eiwitten binnen als ze vegetarisch eet? Dit en veel meer kom je te weten tijdens de VeggieChallenge in maart.

De VeggieChallenge is een gratis online coachingsprogramma van ProVeg dat mensen inspireert om in de maand maart 30 dagen minder vlees te eten. Goed voor je lijf, de planeet en je smaakpapillen.

Je kiest zelf of je een maand volledig veggie of vegan wil proberen of liever begint met een paar vleesvrije dagen in de week.

Schrijf in voor de editie van 2024 op www.veggiechallenge.be


Peulvruchten staan centraal

Als hoofdthema voor de Veggie Challenge kiest stad Oostende in 2024 voor peulvruchten. Want deze zijn nog vrij onbekend als lekkere, gezonde en goedkope eiwitbron.  Peulvruchten zoals kikkererwten, bonen en linzen zijn niet erg ingeburgerd in onze traditionele eetcultuur, al gebruiken we ze al meer dan gedacht. Denk maar aan falafel, hummus, erwtensoep, enz.

En ze zijn milieuvriendelijk ook en kunnen in België gekweekt worden. Ze hebben dus alle troeven om het ideale voedingsmiddel te zijn. Alleen... we kennen ze niet goed en eten ze te weinig. Bovendien beschouwt de Vlaming peulvruchten vooral als groente, en niet als vleesvervanger. Dat kan anders! Daarom zetten wij deze eiwitrijke plantenfamilie in de schijnwerpers.


Activiteiten

  • Elke woensdag in de volkskeuken van Antenne wordt er gekookt met seizoensgebonden groenten waarvan er overschot is. Hiermee maken ze een heerlijke vegetarische maaltijd. Vooraf inschrijven via 059 59 11 99
  • Schuif je liever de voeten onder tafel? Heel wat Oostendse restaurants doen mee met de VeggieChallenge en bieden tijdens de maand maart een extra vegetarische suggestie aan. De deelnemende zaken worden de hele maand uitgelicht op de kanalen van Toerisme Oostende vzw. Een overzicht vind je op https://visitoostende.be/nl/veggiechallenge
  • Zondag 10 maart 2024: FAAR boekenfestival: gesprek over bonen Culinair journalist en historicus Joël Broekaert brengt in zijn ‘Wereldgeschiedenis in twaalf bonen’ een origineel perspectief op voeding. Bonen waren de motor achter de vroegste landbouwrevolutie en de tuinboon hielp Europa door de Middeleeuwen. Meer info en tickets.
  • Ook de leerlingen van de opleiding restaurant en keuken van het Ensorinstituut doen mee! De leerlingen strijden in een spannende wedstrijd voor het lekkerste recept met peulvruchten en zullen bovendien in het restaurant van de Foodbox heel de week peulvruchten verwerken in de veggie gerechten.
  • Op 15 en 22 maart 2024 van 14.00 tot 18.00 uur kan je in de hoevewinkel op de kinderboerderij proeven van heerlijke soepen met peulvruchten. De vrijwilligers van Buitengoed vzw geven uitleg hoe je ze kan gebruiken en welke voedingswaarde ze hebben. Kom dat zeker proeven! Ook tijdens de educatieve sessies van Buitengoed in de Tuinen van Stene wordt extra aandacht besteed aan peulvruchten.
  • De volkstuinenvereniging Tuinhier organiseert samen met Velt vzw een voordracht rond peulgewassen en een zadenruil. Deze vindt plaats op dinsdag 16 april 2024 om 19.30 uur in OC De Ballon. Bekijk hier alle details.
  • O.666 geeft alvast het voorbeeld. In hun samentuin op de Hendrik Baelskaai, planten ze peulvruchten zoals erwtjes, soja, linzen en volgen samen met de vrijwilligers van hun tuinteam de evoluties van de groei. En bij een succesvolle oogst wordt er natuurlijk samen mee gekookt. Op vrijdagmiddag ben je er welkom om een kijkje te nemen of mee te werken in de tuin.
  • In de Bibliotheek tot slot is er een hele maand lang een informatiestand aanwezig zijn met relevante boeken.

Tips nodig over koken met peulvruchten?

Meer weten over peulvruchten? Het Vlaams Instituut gezond leven bundelde informatie en filmpjes over peulvruchten, recepten, tips voor bereidingen er veel meer op www.gezondleven.be/peulvruchten.

Bekijk hieronder een webinar boordevol inspiratie en tips!


VeggieChallenge - testimonials

Lees hier het interview met wielerkok Carol De Dobbelaere (editie 2023) 

Lees hieronder enkele getuigenissen van bekende en minder bekende Oostendenaars (vorige edities).

Deel 1 met Orapan Tongkong, Christophe Snauwaert en Keurslager Burggraeve

Deel 2 met Cameron McGeehan, Johannes Verschaeve en Heleen Debruyne

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.