Koninklijk Marine Kadettenkorps

De Marinekadetten Oostende is een afdeling van het Koninklijk Marine KadettenKorps (KMK). De vereniging stelt zich tot doel de maritieme geest te bevorderen en meer in het bijzonder om de jeugd, tussen 12 en 18 jaar, in deze zin te vormen. Dit gebeurt onder de vorm van vrijetijdsbesteding, waarbij het sociaal- pedagogisch aspect centraal staat, met als doelstelling ze in te wijden in het leven aan boord en hun zodoende tot een maritieme loopbaan voor te bereiden.

De vorming is gebaseerd op de principes van discipline, plicht en eer, evenals op de gevoelens van respect en trouw aan de Koning en aan de belgische vlag waarbij de maritieme tradities hoog in het vaandel gedragen worden.

Om haar doelen te realiseren, richt de vereniging in gans het land afdelingen en/of regionale verenigingen op. Momenteel heeft het Koninklijk Marine Kadettenkorps afdelingen in Eupen, Antwerpen, Leuven, Hasselt, Oostende en Brussel.

Heden heeft de vereniging een conventie met het Ministerie van defensie. Deze conventie die van kracht werd op 1 januari 2002, houdt ondermeer in, de samenwerking tussen de belgische Marine en het KMK te bevorderen, waarbij de band Leger-Jeugd in het algemeen en de promotie van de Marine in het bijzonder, versterkt moeten worden.

Regelmatig staan er ook internationale activiteiten op het programma met zusterverenigingen uit Canada, Engeland, Nederland, VS, ...

De opleiding van de kadetten wordt door een enthousiaste en bekwame groep kaderleden gegeven, die zich hiervoor op vrijwillige basis, belangeloos inzetten.

De afdeling Oostende biedt een waaier van activiteiten aan. Tweewekelijks op zaterdag komt onze afdeling van 10u00 tot 17u00 hiervoor samen op de basis "ORKA" nabij de vuurtoren van Oostende.

Als nautische jeugdbeweging houden we ons hoofdzakelijk bezig met nautische activiteiten zoals zeilen, roeien, schiemanswerk, initiatie duiken, motorvaren, ...

Ook organiseren we regelmatig landactiviteiten omdat dit eveneens een belangrijke factor is bij de teamvorming van de cadetten. Zo ondernemen we regelmatig droppings, rappels, deathrides, bivakken, marsen, hindernisparkoers, klimoefeningen, ...

Buiten ons 2 wekelijkse programma zijn we regelmatig terug te vinden op allerlei evenementen, zoals de 11 november (wapenstilstand) en 8 mei (V-dag) vieringen, nationale kampen, visserijfeesten, Oostende voor Anker, ...

Adres

Vuurtorenweg , 8400 Oostende
oostende@marinekadetten.be