Galerie du Rat Mort

Galerie du Rat Mort toont keramiek van Pierre Amourette (Fr), tekeningen, bronzen en schilderijen van Roland Devolder (B), bronzen van Roel Gort (Nl), schilderijen van Denis Jully (Fr) en bronzen van Marc Petit (Fr).

In 1896 trok een groep van zestien uitbundige Oostendse mannen , waaronder James Ensor, alle leden van Cercle Coecilia, naar Parijs. Eens lekker de bloemetjes buiten zetten mocht wel , meenden ze en ze hebben zich in het Montmartrekwartier van de Franse hoofdstad enorm geamuseerd. "Au Moulin Rouge”, “Le Ciel” zowel als “L’Enfer” stonden op hun programma, en laat in de nacht of vroeg in de ochtend kwamen ze terecht in de “Rat Mort”. De directeur van dit cabaret was een Belg. In de “Rat Mort” was op dit moment het orkest al vertrokken, maar de pianist en enkele leuke danseresjes zorgden voor een passend epiloog van de onvergetelijke, feestelijke Parijse nacht.

Eens terug in Oostende werden in de “Cercle Coecilia” de Parijse avonturen in geuren en kleuren uiteengezet voor de lichtjes gechoqueerd ‘sénateurs’, de oudere ‘wijzen’ van de kring. Bij die gelegenheid stelde Monteville, gesteund door James Ensor en Emil Bulcke, voor om humoristische avond te organiseren door een ’Compagnie du Rat Mort’, die uiteraard bestond uit de ‘Parisiens’ en enkele andere lolbroeken, maar met dien verstande dat de lachavonden door om het even wie konden worden bijgewoond. Concreet dacht men daarbij aan het organiseren van gekke en gemaskerde bals en zonderlinge concerten, alsmede aan de oprichting van carnavalgroepen.

21 februari 1898 betekende een mijlpaal in het leven van de ‘Compagnie’ : die dag had in het Oostendse Kursaal het eerste bal van Rat Mort plaats .Het kende meteen een enorm succes en was de voorbode van een lange serie superbe vastenavondbals.

Uiteraard drukte James Ensor zijn stempel op de conceptie van het eerste “Bal du Rat Mort”, dat sindsdien naar de geest een Ensoriaans dansfeest is gebleven.

De Oostendse galeries hebben ook een gezamenlijke webpagina: www.galeriesoostende.be.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.