Ik wil verhuizen, wat moet ik doen?

Ga je verhuizen en moet je een verhuiswagen of verhuislift kwijt op het voetpad, het fietspad, een parkeervak of de rijbaan? 

Hiervoor heb je een toelating voor 'inname openbaar domein' van de stad Oostende nodig. Je krijgt met deze vergunning de toestemming om een afgesproken deel van het openbaar domein voor een vastgelegde periode in te nemen. 


Digitale aanvraag

Een aanvraag indienen kan enkel online.

Digitale aanvraag: innemen van het openbaar domein

Je dient steeds volgende documenten en gegevens in:

  • afmetingen openbaar domein (trottoir, rijbaan, fietspad, verkeersvrije plaatsen zoals woonerven, promenade, plein, winkelstraat, …)
  • alle innames met afmetingen
  • vrije doorgang voor voetgangers, fietsers, verkeer, ….
  • welke signalisatie wordt geplaatst op het openbaar domein

Wil je dat Stad Oostende voor je verhuis verkeersborden plaatst?

De borden nodig voor een parkeerverbod voor een verhuis kunnen bij de Stad Oostende worden ontleend, hou in dat geval rekening met de verbonden kostprijs bij het laten plaatsen van deze verkeersborden.
Deze worden dan door de technische dienst geplaatst, twee dagen voor de verhuisdatum of de vrijdag vooraf indien de verhuis op een maandag plaatsvindt.
Jij als aanvrager hebt er alle belang bij er zelf op toe te zien dat de borden correct geplaatst staan (het gebeurt immers geregeld dat derden de borden verplaatsen of dat de borden omver waaien).

Indien je ervoor kiest om zelf de borden te plaatsen dan moet je met volgende zaken rekening houden.

  • Je dient 2 dagen op voorhand de verkeersboden te plaatsen.
  • Je dient zelf de verkeersborden te voorzien.

De verkeersborden dienen voorzien te zijn volgens de opgegeven richtlijnen:

  • Het bord dient een E1-bord te zijn
  • Voorzien van een oranje staander
  • Voorzien van een blauw bord geplaatst onder het E1-bord
  • Noodzakelijke vermelding: Startdatum en uur / einddatum en uur

Op het moment dat je de borden plaatst, moet je een meldingsfiche invullen die je ontvangt wanneer de aanvraag wordt goedgekeurd. Je noteert de nummerplaten van alle voertuigen die op dat moment tussen de borden staan. De meldingsfiche bezorg je aan de Lokale politie (aan het onthaal van Lokale politie, Lijndraaiersstraat 5 of via mail PZ.Oostende.Onthaal@police.belgium.eu). Ook als er geen wagens staan geparkeerd dan moet je meldingsfiche indienen.

Aan je toelating voor 'inname openbaar domein' wordt steeds een signalisatievergunning gekoppeld: hierin wordt aangeduid welke verkeersborden er moeten worden geplaatst. Het is immers wettelijk verplicht om bij een inname van het openbaar domein de juiste verkeersborden te voorzien om de veiligheid van alle weggebruikers te garanderen.

Een vergunning voor het innemen van het openbaar domein vraag je ten laatste 7 werkdagen voor de startdatum aan.


Hoeveel zal het kosten

Voor het innemen van het openbaar domein is er een belasting te betalen.

Bij de afgifte van de vergunning wordt deze belasting online betaald, pas na de betaling kan je je vergunning ontvangen.

Voor het ontlenen en het plaatsen van de parkeerverbodsborden bedraagt de belasting 43,00 euro voor één verkeersbord en 9,00 euro per extra verkeersbord.

Daarnaast moet ook een belasting worden betaald voor de ingenomen parkeerplaatsen.

Deze belasting bedraagt 0,67 euro per dag per m² of 8,04 euro per dag per parkeerplaats. Dit tarief is niet van toepassing op plaatsen voorbehouden voor betalend parkeren.

Voor het in gebruik nemen van plaatsen voorbehouden voor betalend parkeren voor het plaatsen van een verhuislift en/of het plaatsen van bestel-, aanhang- of personenwagens door een particulier of een bedrijf bedraagt de belasting 19 euro per dag per parkeerplaats.

Voor de betaling van deze belasting krijg je een online betaalverzoek.

Opgelet! Het is belangrijk om de periode en grootte van de inname correct in te vullen. Je betaalt voor de inname en de periode die je aanvraagt.


Ondervind je moeilijkheden bij je aanvraag?

In dit filmpje wordt het aanvraagproces stap voor stap uitgelegd. Je kan ook een kijkje nemen op de FAQ van onze partner.


Stedelijke verordening

Belastingverordening