Verkeer en parkeren

Op zaterdag 30 en zondag 31 januari 2021 vindt het WK Cyclocross plaats in Oostende. Om alles vlot en veilig te laten verlopen, zijn er wel een aantal verkeers- en parkeermaatregelen van kracht.

Verkeersmaatregelen

Tijdens de officiële trainingen en de twee wedstrijddagen  wordt de omgeving van het parcours afgesloten voor alle verkeer (voetgangers, fietsers en wagens), behalve voor de hulpdiensten en voor voertuigen van de Lijn zoals de Kusttram. In de afgesloten zone bevinden zich geen woningen, dus alle huizen, appartementen en parkeergarages blijven beschikbaar.

Het verkeersverbod geldt op de volgende tijdstippen:

 • Donderdag 28 januari van 10.00 tot 18.00 uur
 • Vrijdag 29 januari van 08.00 tot 18.00 uur
 • Zaterdag 30 januari van 08.00 tot 18.00 uur
 • Zondag 31 januari van 08.00 tot 18.00 uur.

De volgende wegen worden op die momenten tijdelijk afgesloten (zie kaartjes).

 • Koning Boudewijnpromenade (zeedijk) én strand, vanaf de Parijsstraat richting Mariakerke (ook voor voetgangers en fietsers!);
 • Koningin Astridlaan tussen Koninginnelaan en de ingang parking hippodroom;
 • Verlengde van de Koninginnelaan richting zwembad en ‘3 gapers’ vanaf het kruispunt met de Koningin Astridlaan (ook voor voetgangers en fietsers);
 • Sportstraat vanaf de Wellingtonstraat richting Koning Astridlaan;

In de Koningin Astridlaan tussen de 17 Oktoberstraat en de tijdelijke WK-brug blijft wel plaatselijk verkeer toegelaten. Zo blijven de appartementsblokken in deze zone altijd bereikbaar. Doorgaand verkeer op de Troonstraat vanuit Mariakerke richting centrum zal vanaf de kruising met de Northlaan al omgeleid worden via de Nieuwpoortsesteenweg.

In de Sportstraat tussen de Wellingtonstraat en de Velodroomstraat wordt op diezelfde momenten van het verkeersverbod het bestaande eenrichtingsverkeer opgeheven

Let op: het is op diezelfde tijdstippen dus niet mogelijk om langs het strand of via de zeedijk de verplaatsing te maken vanuit het centrum richting Mariakerke of omgekeerd.

Zwembad en Venetiaanse Gaanderijen

Het zwembad bevindt zich in de afgesloten zone rond het parcours. Op donderdag 28 en vrijdag 29 januari zullen baantjeszwemmers echter via het kruispunt met de Koninginnelaan en de Koning Astridlaan doorgelaten worden naar het zwembad. Tijdens het weekend van het WK zelf (30 en 31 januari) zal het zwembad gesloten zijn.

De Venetiaanse Gaanderijen, waar momenteel de cyclocross-expo ‘Droogvis, Slijk & Algipan’ loopt zullen van donderdag 28 tot en met zondag 31 januari toegankelijk zijn via normale ingang voor wie een ticket heeft gereserveerd voor de expo.

Parkeermaatregelen

Al sinds 14 december 2020 tot en met maandag 1 februari 2021 geldt een parkeerverbod in de Koningin Astridlaan in de richting van het centrum, vanaf de tramhalte Oostende Renbaan (voor de Kinepolis) tot aan de Sportstraat, Op deze locatie staat immers de WK-brug.

 

Van donderdag 28 en met zondag 31 januari 2021 is er ook een parkeerverbod op de volgende locaties die gebruikt zullen worden als parking voor de deelnemers:

 • Koninginnelaan tussen de Kaïrostraat en de Stijn Streuvelslaan (ter hoogte van Ostend Tennis Club)
 • Koningin Astridlaan tussen de Chaletstraat en de Sportstraat (ter hoogte van hotel Royal Astrid)
 • Koningin Astridlaan tussen 17 Oktoberstraat en ingang parking hippodroom: parkeerverbod op de parkeerplaatsen langs de middenberm (aan beide kanten van de weg).

Op de wedstrijddagen, zaterdag 30 en zondag 31 januari 2021, zijn er nog een aantal extra locaties waar een parkeerverbod geldt:

 • Parkeertoren in de Kaïrostraat tussen de Koninginnelaan en de Peter Benoitstraat. Parkeren langs de straatkant blijft wel mogelijk.
 • Oude Molenstraat tussen de Koninginnelaan en de Prinsenlaan
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.