Vernieuwing werking Compagnons

Het project ‘Compagnons’ dat via buddy’s nieuwkomers wegwijs maakt in de Stad, was tot voor kort een gedeelde werking tussen FMDO en Stad Oostende. Het project is vanaf nu volledig in handen van FMDO én breidt ook uit.

FMDO verbindt en versterkt mensen in onze diverse samenleving en doet dat met sociaal-culturele verenigingen van mensen met een migratieachtergrond en gedreven vrijwilligers die het hart van FMDO vormen. De Stad ondersteunt de werking van FMDO waaronder het buddyproject 'Compagnons'. ​

Match tussen buddy en nieuwkomer

Het project Compagnons zoekt een fijne match tussen een buddy en een nieuwkomer op basis van gedeelde interesses. De buddy’s helpen nieuwkomers hun weg te vinden in de Stad zodat ze een netwerk kunnen uitbouwen en kennis kunnen maken met het reilen en zeilen in hun nieuwe thuisstad. Het principe van Compagnons is eenvoudig: buddy en nieuwkomer spreken in een periode van zes maanden, twee keer per maand af voor vrijetijdsactiviteiten (wandelen, praten, sporten,…). Daarnaast organiseert FMDO regelmatig groepsactiviteiten zoals een quiz- of spelletjesavond, bowling, picknick of een stadsspel.

Volledig in handen van FMDO

Het buddyproject was tot voor kort een gedeelde werking tussen FMDO en Stad Oostende, maar is vanaf nu volledig in handen van FMDO. De gemeenteraad keurde het budget goed voor de overname en de verruiming van de werking van Compagnons door FMDO. Die financiële uitbreiding is mede mogelijk door steun van de Vlaamse Overheid. Door de verruiming zit de volledige werking van Compagnons bij één organisatie, wat de vlotte werking en efficiënte ten goede komt. Projectmedewerkers van Compagnons Oostende Marina Pak en Sara Bouchier slaan de handen in elkaar om het buddyproject in Oostende in goede banen te leiden.

Marina Pak (FMDO): “De sterkte van dit project bestaat eruit dat we nieuwe vriendschappen creëren, het netwerk van heel wat mensen uitbreiden en voor een stuk eenzaamheid tegengaan. We stellen verbinding centraal en er is individuele opvolging. Compagnons draagt met andere woorden positief bij aan deze diverse stad waar elk verhaal telt.”

Uitgebreide werking

Door de verruiming van de werking kan FMDO op jaarlijkse basis minimaal vijftig ‘buddy-nieuwkomer’-duo’s koppelen. Er werd dan ook een oproep gedaan in het Stadsmagazine van april om nieuwe buddy’s te zoeken. Daarnaast is er vanuit de uitgebreide werking meer focus op het nieuwe inburgeringsbeleid. Meer specifiek worden nieuwkomers die een inburgeringstraject volgen via het buddyproject toegeleid naar het vrijetijdsaanbod en volgen ze een participatief traject.

Buddy worden?

Wil je zelf graag een buddy zijn? Of ben je een nieuwkomer die op zoek is naar een buddy? Contacteer dan Marina Pak of Sara Bouchier voor meer info!

marina@fmdo.be of 0497 49 46 35

sara@fmdo.be of 0499 71 38 62

www.fmdo.be/projecten/compagnons

Gepubliceerd op dinsdag 28 maart 2023 14.22 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.