Waarom de verwarming ontluchten?

Het ontluchten van radiatoren is een belangrijke onderhoudstaak die vaak over het hoofd wordt gezien maar cruciaal is voor de efficiƫnte werking van je verwarmingssysteem. Gedurende de tijd kunnen luchtbellen zich ophopen in de radiatoren, wat de warmteoverdracht vermindert en uiteindelijk resulteert in koude plekken in je huis.

Wat zien we in het beeld?

We bekijken het opwarmen van de radiator met een thermische camera.

  1. De radiator start met opwarmen
  2. Na 16 minuten zien we dat de radiator nog niet volledig is opgewarmd
  3. We ontluchten de verwarming.
  4. Na 8 minuten is de volledige radiator warm.

Het proces van ontluchten is relatief eenvoudig en kan worden uitgevoerd met behulp van een speciale ontluchtingssleutel.

Zorg dat je verwarming uitgeschakeld is. Alle radiator- of thermostatische kranen moeten openstaan.

Ontlucht alle radiatoren in je huis, te beginnen met de radiatoren op het laagste punt van het systeem en eindigend met die op de hoogste verdieping.

Zet je verwarmingssysteem opnieuw aan nadat al uw radiatoren ontlucht zijn. Vergeet niet eerste de waterdruk van het systeem te controleren.

Door regelmatig je radiatoren te ontluchten, verbeter je de efficiƫntie van je verwarmingssysteem, verminder je energieverspilling en zorg je voor een gelijkmatige warmteverdeling in je huis.

Het is een eenvoudige taak die grote voordelen kan opleveren, vooral tijdens de koude wintermaanden.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.