Vijf ANPR camera's geplaatst op toegangswegen naar Zeedijk

Er zijn vijf ANPR camera's geplaatst op toegangswegen naar de Zeedijk. De camera's registreren het verkeer op de Zeedijk. De pakkans voor wie geen vergunning heeft en toch op de Zeedijk rijdt, verhoogt aanzienlijk.

Recent werden vijf ANPR-camera’s geplaatst op de Zeedijk om de voetgangerszone beter te kunnen controleren. De installatie komt er na een samenwerking tussen Lokale Politie Oostende en de stadsdiensten. Het beheer van het toezicht op vergunningen ligt bij de stad.

De vijf vaste ANPR-camera’s werden geïnstalleerd op:

  • Oosthelling
  • Zeedijk Mariakerke
  • Japanse Tuin
  • Koning Boudewijnpromenade
  • 17 Oktoberstraat

Geen vergunning = boete

Met de installatie van deze vijf vaste ANPR-camera’s kan de Stad het verkeer op de Zeedijk nog beter opvolgen. Alle geregistreerde nummerplaten worden vergeleken met een databank. Voertuigen die een vergunning hebben om op deze plaats te rijden, laat het systeem ongemoeid. Andere weggebruikers die zonder toestemming voorbij rijden, zullen een boete krijgen. De pakkans verhoogt dus aanzienlijk. De camera’s kunnen ook ingezet worden voor het opsporen van niet-verzekerde of gestolen voertuigen, opsporingsonderzoeken in het kader van drugs, woninginbraken, …

Tijdens de venstertijden - van 6.00 tot 10.30 uur - is laden en lossen uiteraard toegelaten.

Online aanvragen vanaf 2 mei

Stad Oostende zet verder in op digitalisering. Vanaf 2 mei 2022 zal het mogelijk zijn om online een 'doorgangsvergunning' aan te vragen. Ook personen die nu al over een vergunning voor de Zeedijk beschikken, zullen een nieuwe aanvraag moeten doen. De huidige vergunningen blijven voorlopig nog steeds geldig maar je vraagt best zo snel mogelijk (vanaf 2 mei) digitaal een nieuwe doorgangsvergunning aan. ​

Ook het reglement wordt aan de nieuwe situatie met ANPR camera's aangepast. Het vernieuwde reglement legt de modaliteiten vast en wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de Gemeenteraad van 25 april 2022.

Gepubliceerd op maandag 25 april 2022 0.00 u.