Visueel stappenplan voor een autismevriendelijk zwembadbezoek

Stad Oostende lanceert een visueel stappenplan voor Zwembad Brigitte Becue, samen met Toerisme voor Autisme. Zo kan iedereen die daar nood aan heeft, een zwembadbezoek goed voorbereiden en het zo stressvrij mogelijk maken. Met dit soort initiatieven werken we aan een toegankelijk Oostende.

Op 2 april, Wereld Autisme Dag, lanceert Stad Oostende een visueel stappenplan voor Zwembad Brigitte Becue. Het plan combineert foto's, pictogrammen en tekst en biedt bezoekers een zo volledig mogelijk overzicht van de route naar en in het zwembad. Door in te zetten op duidelijke communicatie, visualisatie, voorspelbaarheid en structuur wil de Stad tegemoetkomen aan de noden van een neurodivers publiek en hun bezoek zo stressvrij mogelijk houden.

Bekijk hier het visueel stappenplan

Voor mensen met autisme is dat namelijk niet vanzelfsprekend. Nieuwe situaties met onverwachte prikkels en onduidelijke sociale regels zorgen voor stress. Toerisme voor Autisme heeft daar ervaring mee en maakt de toeristische sector toegankelijk, gestructureerd, begrijpbaar en bijgevolg aangenaam voor mensen met autisme en iedereen die voordeel haalt uit extra structuur en visuele ondersteuning. Denk maar aan kinderen met ADHD, mensen met een beperking, gezinnen met kinderen of leerkrachten die een klasuitstap plannen.  

Dit soort initiatieven komen niet alleen mensen met autisme ten goede, maar hebben ook een positief effect op de toegankelijkheid en klantgerichtheid in het algemeen. Het visueel stappenplan voor het Zwembad is een begin. Stad Oostende en Toerisme voor Autisme hebben ondertussen ook een gelijkaardig traject opgestart voor een bezoek aan het Stadhuis.

Initiatieven voor mensen met Autisme

Daarnaast zijn er nog heel wat andere initiatieven om Oostende autismevriendelijk te maken. De prikkelarme kermisdag is er bijvoorbeeld een van. Verder krijgen de baliemedewerkers van de Stad interne vormingen om alle bezoekers zo goed mogelijk te begeleiden. Er is ook een praatgroep Autisme in ontmoetingscentrum De Boeie en een zitdag van vzw Victor in Huis van het Kind.

Gepubliceerd op dinsdag 2 april 2024 12.03 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.