Voedselforum - editie 2022

Op woensdag 23 februari 2022 organiseerde Stad Oostende het voedselforum in CC De Grote Post.
Alle Oostendse ondernemers konden een voorstel indienen om op het podium te staan. We kijken terug op een geslaagde eerste editie!

Terugblik

Voor de opname van de lezingen verwijzen wij graag naar de onderstaande links: Voedselforum 2022.pdf10,7 Mb(pdf)

Herbekijk de lezingen van het allereerste voedselforum via YouTube


Het programma bestond uit:

19.00 - 19.20 uur

Verwelkoming door Bart Tommelein, burgemeester van de stad Oostende
Voedselstrategie Oostende Oogst: highlights van het voorbije jaar door Silke Beirens, schepen van Mens en Milieu

19.20 - 19.50 uur

Keynote:

  • Grenzen en donuts - uitdagingen en oplossingen voor voedingsconsumptie door Kristof Rubens, beleidsmedewerker milieuverantwoorde voeding (Departement Omgeving - Vlaamse overheid)
19.50 - 20.20 uur

Pitchsessie 'Passion for Food'

  • UpFresh gaat lokaal & FLX! (Gil Dumarey)
  • Boeren & Buren: kies de lekkerste en beste producten uit je streek (Jurgen Dereepere)
  • Bakkerij De Cock: oergranen voor nutritioneel brood (Charlotte en Luc David)
  • Biovita: meer dan een biowinkel (Lien Fonteyne)
  • Mystery guest
20.20 uurSlotwoord en toelichting netwerking formule door Kathy Belpaeme, voedselregisseur
20.30 uur

Upstairs networking & tasting event in de Panoramazaal

Sprekers

Grenzen en donuts: uitdagingen en oplossingen voor voedingsconsumptie - Kristof Rubens (Departement Omgeving - Vlaamse overheid)

Kristof Rubens werkt rond de wat en hoe van milieuverantwoorde voedingspatronen.

Wat is een milieuverantwoord voedingspatroon en hoe kunnen we dit bereiken?
Hiervoor brengt hij de kennis rond milieu-impact van voedingsmiddelen samen en initieert hij onderzoek naar manieren om milieuverantwoorde en gezonde voedingsconsumptie te stimuleren.

Op het voedselforum stelt hij een overzicht van de voornaamste uitdagingen en oplossingsrichtingen voor waarop een lokale voedselstrategie kan inzetten.

UpFresh gaat lokaal & FLX! - Gil Dumarey (UpFresh)

UpFresh is de nieuwe naam van Fermette Food Group.
Zij breidden hun assortiment uit met verse voeding en vegetarische producten.

website UpFresh

Kies de lekkerste en beste producten uit je streek - Jurgen Dereepere (Boeren & Buren)

Jurgen Dereepere is de Ambassadeur Boeren & Buren voor de regio West-Vlaanderen. Hij heeft zelf een Buurderij in Torhout en stelt zich hier even voor:

In de middenschool van Sint-Rembert Torhout ben ik leerkracht wetenschappen. Toen ik actief was in de MOS-raad (milieu op school) kwam ik in aanraking met Boeren & Buren. Het online verbindende verhaal tussen producenten en consumenten in de streek sprak me onmiddellijk aan. We eten nu al drie jaar bijna uitsluitend van producten van de Buurderij, aangevuld met onze eigen permacultuur groenten. Dat voelt gezond en bewust, daar streven we naar met ons gezin. Terug samen leven met en in de natuur trekt me hard aan.

website Boeren en Buren blog Boeren en Buren

Oergranen voor nutritioneel brood - Charlotte en Luc David (Bakkerij Decock)

Passie met smaak

Bakkerij Decock wil het brood terug op traditionele wijze laten ontdekken, waarbij iedere hap een belevenis wordt. Hierbij is er onder andere aandacht voor de oorsprong van de granen, voor broden met hoge voedingswaarde en voor nieuwe producten die reststromen uit andere processen opwaarderen.

website Bakkerij Decock

Biovita: meer dan een biowinkel - Lien Fonteyne (Biovita)

Biovita bruist

Sinds 1988 is Biovita pionier en trendsetter als natuurvoedingswinkel. Op 1 juli 2021 opende de onafhankelijke bio-supermarktketen een nieuwe vestiging in Oostende.

website Biovita

Willem Hiele komt naar de polders

Willem Hiele is gebeten door smaak en gepassioneerd door zijn producten, met een sterke visie op gastronomie en een zwak voor lokale leveranciers.

Binnenkort opent Willem een nieuw restaurant op de rand van Oostende en Oudenburg, omringd door 10 ha vruchtbare polders.

website Restaurant Willem Hiele

FoodSHIFT 2030, burgerparticipatie in voedselsystemen

Carla Mingolla en Maarten Crivits van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) werken rond de verhoging van burgerparticipatie in voedselsystemen en zijn actief in de Oostendse voedselstrategie vanuit het Europese project FoodSHIFT 2030. Er leeft al heel wat rond voeding in Oostende!

Om ervoor te zorgen dat een voedselstrategie tot leven komt en haar volle potentieel bereikt, is de rol van burgers een essentiƫle, maar vaak vergeten sleutel. Of het nu gaat over duurzame schoolmaaltijden en de rol van ouders en studenten; mensen die zelf weer meer voedsel telen in hun nabije omgeving, nieuwe samenwerkingsvormen tussen boer en burger of de promotie van sociaal ondernemerschap en sociale interactie rond voeding, steeds is de verhoging van burgerparticipatie en draagvlak broodnodig.

Op het voedselforum maken we dit concreet met vier beproefde manieren voor burgerparticipatie toegepast op Oostende. Het spreekt voor zich dat jullie inbreng essentieel is.

website ILVO


Terug naar de eventpagina

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.