Voedselverlies

Hoofdthemas

Stad Oostende zet in op het verminderen van voedselverspilling. Wist je dat een gemiddeld huishouden 88 kg voedsel per jaar verspilt, ter waarde van 369 euro. We verspillen vooral fruit (12%), brood (12%) en groenten (11%). Maar voedsel is te waardevol om te verspillen, toch?

Wat doet de stad?

Begin 2021 startte Stad Oostende een actie om voedselverspilling tegen te gaan in de centrale keuken van de stad. Zowat een jaar later blijkt dat het voedselverlies er met 40% is gedaald, goed voor een besparing van 50.000 euro per jaar en een verlaging van 112 ton CO2 uitstoot. In de herfst van 2023 won de dienst Catering van de Stad de Gault&Millau Waste Management Award. Gault&Millau reikt de Catering Awards uit aan grootkeukens die zich op het vlak van catering onderscheiden. Onze dienst Catering won de Waste Management Award. Naast het streven naar intense smaakkwaliteit is het team ook sterk begaan met het preventief afvalbeleid. Waste management is een continu en complex proces dat voortdurend aandacht vergt. In onze centrale keuken worden heel wat maaltijden bereid voor heel wat diensten en locaties. Een actieve opvolging en teamwerk is hierbij belangrijk. Ook de aanpak van ‘Too good to waste’, de dagelijkse nieuwsbrief voor stadsmedewerkers met het aanbod van de dag aan voordeeltarief, helpt voedselverspilling tegen te gaan.

De stad zal blijven metingen doen, om zo blijvend haar verliezen proberen te beperken en haar personeel en afnemers te motiveren hetzelfde te doen.

Lees er hier alles over!

De noodvoedselhulporganisaties in Oostende werken allen samen door middel van een Voedselverdeelplatform (Foodsavers Oostende). Samen willen ze voedseloverschotten duurzaam en maatschappelijk nuttig herbestemmen. Een Foodsaver geeft voedseloverschotten nieuw leven.

Antenne, de sociaal kruidenier (en veel meer) van Stad Oostende organiseert wekelijks samen met vele partners activiteiten rond voedselverlies: kookateliers, soepcafés, koken voor de nachtopvang, cursus gezond koken,... Hou hun sociale media in de gaten of spring er eens binnen.

Ook gezinnen zijn een grote bron van verspilling. In oktober 2022 organiseerde de stad gratis workshops rond voedselverspilling voor verenigingen. De stad organiseerde ook workshops voor handelaars om hun verliezen te vermijden of beperken. 

Wat is er nog?

Handelaars of horeca zaken kunnen zelf mee doen met TooGoodToGo. Door een simpele klik kan je maaltijden redden. Meer dan honderd zaken in Oostende doen hieraan mee. Het aantal gebruikers nam sterk toe en staat op 12.525, ondertussen werden in Oostende 120.685 maaltijden gered (cijfers 1/10/2023).

Maar misschien is er nog meer, en weten wij het niet? Werkt jouw organisatie met voedseloverschotten of is er interesse in een samenwerking? Breng ons hiervan dan zeker op de hoogte: oogst@oostende.be.

Wat kan je zelf doen?

Uit workshops leren we deze top 3 van Oostendenaars:

  • Een boodschappenlijst maken, zodat je niet met zaken thuis komt die je niet nodig hebt, of die al in je frigo of kast liggen.
  • De frigo goed organiseren, zodat je een goed zicht hebt op wat je al hebt. Iemand met een groot gezin had zelfs twee frigo’s om het overzicht te bewaren. Meer info op www.koelkastinorde.be/
  • Een restjesdag organiseren: zo heb je niet veel werk, én verwerk je alle restjes op een creatieve manier. Inspiratie nodig? Bekijk deze website mét een zoekfunctie voor wat in jouw frigo zit: www.emptythefridge.be/koken-met-restjes/

Meer inspiratie en tips vind je op www.voedselverlies.be/wat-je-thuis-kan-doen

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.