Voedselverlies

Hoofdthemas

Stad Oostende zet in op het verminderen van voedselverspilling. Wist je dat een gemiddeld huishouden 88 kg voedsel per jaar verspilt, ter waarde van 369 euro. We verspillen vooral fruit (12%), brood (12%) en groenten (11%). Maar voedsel is te waardevol om te verspillen, toch?

Wat doet de stad?

Bestaande acties: De noodvoedselhulporganisaties in Oostende werken allen samen door middel van een Voedselverdeelplatform (Foodsavers Oostende).

Antenne, VormingPlus Oostende, LETS Oostende organiseren regelmatig activiteiten rond voedselverlies. Hou hun website of onze activiteitenkalender in de gaten.

TooGoodToGo is actief in 67 zaken in Oostende. Door een simpele klik kan je maaltijden redden. Er werden zo in Oostende al 27.110 maaltijden gered sinds midden 2018.

Maar misschien is er nog meer, en weten wij het niet? Werkt jouw organisatie met voedseloverschotten of is er interesse in een samenwerking? Breng ons hiervan dan zeker op de hoogte: antenne@oostende.be

Workshops in oktober en november

In oktober en november vinden enkele interessante workshops plaats rond voedseloverschotten.

9 november 2022 van 14.00-16.30 uur in OC 't Viooltje (door Nurtantio projects, met de steun van FoodSHIFT2030 en Stad Oostende). Je kunt je inschrijven via viooltje@oostende.be of aan het loket van 't Viooltje. Zero waste workshop (doelgroep: families)

 • 26 oktober 2022 van 14.00-16.30 uur in De Klisse vzw (door VELT vzw, met de steun van FoodSHIFT2030 en Stad Oostende)
  Kookworkshop koken met restjes.
  Inschrijven bij wanda@destuyverij.be
 • 12 oktober 2022 van 19.30-21.30 uur bij Avansa Oostende
  Workshop Fermenteren (volzet)

Nieuwe acties

Omdat er doorgaans veel voedsel verspild wordt in gezinnen en grootkeukens, besloot Oostende na een participatieve workshop, om eerst rond deze doelgroepen te werken.

In het voorjaar 2021 start een begeleidingstraject voor vier grootkeukens, waaronder onze eigen centrale keuken, een ziekenhuis en twee zorgcentra. Een grootkeuken berekende al hoeveel voedsel ze jaarlijks weggooien: 230.000 euro!

Het resultaat na een jaar is verbluffend. De Stad kon maar de voedselverspilling met maar liefst 40% verminderen!

Lees er hier alles over!

We zetten ook in op tips voor gezinnen. Hou onze activiteiten in de gaten, maar begin alvast hier.

Wat kan je zelf doen?

Tijdens een workshop (oktober 2020) was dit de top 3 van aanwezige Oostendenaars:

 • Een boodschappenlijst maken, zodat je niet met zaken thuis komt die je niet nodig hebt, of die al in je frigo of kast liggen.
 • De frigo goed organiseren, zodat je een goed zicht hebt op wat je al hebt. Iemand met een groot gezin had zelfs twee frigo’s om het overzicht te bewaren. Meer info op www.koelkastinorde.be/
 • Een restjesdag organiseren: zo heb je niet veel werk, én verwerk je alle restjes op een creatieve manier. Inspiratie nodig? Bekijk deze website mét een zoekfunctie voor wat in jouw frigo zit: www.emptythefridge.be/koken-met-restjes/

Meer inspiratie en tips vind je op www.voedselverlies.be/wat-je-thuis-kan-doen