Stad Oostende zet in op het verminderen van voedselverspilling. Wist je dat een gemiddeld huishouden 88 kg voedsel per jaar verspilt, ter waarde van 369 euro. We verspillen vooral fruit (12%), brood (12%) en groenten (11%). Maar voedsel is te waardevol om te verspillen, toch?
Wat doet de stad?
Begin 2021 startte Stad Oostende een actie om voedselverspilling tegen te gaan in de centrale keuken van de stad. Zowat een jaar later blijkt dat het voedselverlies er met 40% is gedaald, goed voor een besparing van 50.000 euro per jaar en een verlaging van 112 ton CO2 uitstoot.
De stad zal blijven metingen doen, om zo blijvend haar verliezen proberen te beperken en haar personeel en afnemers te motiveren hetzelfde te doen.
De noodvoedselhulporganisaties in Oostende werken allen samen door middel van een Voedselverdeelplatform (Foodsavers Oostende). Samen willen ze voedseloverschotten duurzaam en maatschappelijk nuttig herbestemmen. Een Foodsaver geeft voedseloverschotten nieuw leven.
Antenne, de sociaal kruidenier (en veel meer) van Stad Oostende organiseert wekelijks samen met vele partners activiteiten rond voedselverlies: kookateliers, soepcafés, koken voor de nachtopvang, cursus gezond koken,... Hou hun sociale media in de gaten of spring er eens binnen.
Ook gezinnen zijn een grote bron van verspilling. In oktober 2022 biedt de stad gratis workshops rond voedselverspilling aan voor verenigingen. Binnenkort meer hierover.
De stad organiseert ook workshops voor handelaars om hun verliezen te vermijden of beperken. Meer weten? oogst@oostende.be
Wat is er nog?
Handelaars of horeca zaken kunnen zelf mee doen met TooGoodToGo. Door een simpele klik kan je maaltijden redden. 92 zaken in Oostende doen hieraan mee en er zijn 7359 gebruikers van het systeem. Tot april 2022 werden zo in Oostende al 63.763 maaltijden gered.
Maar misschien is er nog meer, en weten wij het niet? Werkt jou organisatie met voedseloverschotten of is er interesse in een samenwerking? Breng ons hiervan dan zeker op de hoogte: oogst@oostende.be.
Wat kan je zelf doen?
Tijdens een workshop (oktober 2020) was dit de top 3 van aanwezige Oostendenaars:
- Een boodschappenlijst maken, zodat je niet met zaken thuis komt die je niet nodig hebt, of die al in je frigo of kast liggen.
- De frigo goed organiseren, zodat je een goed zicht hebt op wat je al hebt. Iemand met een groot gezin had zelfs twee frigo’s om het overzicht te bewaren. Meer info op www.koelkastinorde.be/
- Een restjesdag organiseren: zo heb je niet veel werk, én verwerk je alle restjes op een creatieve manier. Inspiratie nodig? Bekijk deze website mét een zoekfunctie voor wat in jouw frigo zit: www.emptythefridge.be/koken-met-restjes/
Meer inspiratie en tips vind je op www.voedselverlies.be/wat-je-thuis-kan-doen