Vogelgriep vastgesteld aan de kust

Sinds enkele weken worden er in verschillende kustgemeentes in België en in het buitenland dode vogels aangetroffen. Het gaat om vogelgriep. Voor de mens is er geen gevaar.

Langs de kust woedt momenteel een nieuwe uitbraak van aviaire influenza of vogelgriep. In het Vogelopvangcentrum van Oostende werden al enkele zieke vogels uit verschillende kustgemeentes binnengebracht. Het gaat vooral om koloniedieren die dicht bij elkaar broeden zoals meeuwen, sterns en aalscholvers. In kolonies kan de zeer besmettelijke ziekte zich snel verspreiden.

Het VOC speelt een belangrijke rol in de zogenaamde 'passieve bewaking' van het vogelgriepvirus. Onder toezicht van het FAVV en in opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos werkt VOC met quarantainemaatregelen voor verdachte dieren zodat de bioveiligheid voor mens en dier in het Opvangcentrum gegarandeerd blijft.

Sciensano - het Nationaal Referentielaboratorium van België (NRL) voor aviaire influenza - bevestigde ondertussen aan de hand van stalenonderzoek dat het effectief om vogelgriep ging.

Geen reden tot paniek

Er is geen reden tot paniek. Het virus is dan wel erg besmettelijk voor (water)vogels, maar slechts in zeer uitzonderlijke gevallen kunnen mensen besmet raken. Het gaat dan over mensen die meestal beroepsmatig nauw, herhaaldelijk en langdurig in contact komen met zieke dieren of hun uitwerpselen. Een wandeling maken met dit mooie weer in het park is dus absoluut geen probleem.

Ook voor onze eigen viervoeters is er weinig tot geen gevaar. In principe is besmetting mogelijk mocht je hond of kat aan een kadaver bijten, maar dit zal slechts zelden ziekmakend zijn.

Een zieke of dode vogel gezien? Bel naar het gratis Influenza nummer 0800 99 777.

Gepubliceerd op woensdag 15 juni 2022 0.00 u.