Voorlopig rijbewijs zonder begeleider (M18) online aanvragen

Hoofdthemas

Vanaf maandag 17 oktober 2022 is het mogelijk om je voorlopig rijbewijs zonder begeleider (model 18 maanden) online aan te vragen via de applicatie BelDrive. Dankzij deze administratieve vereenvoudiging moet je dus enkel nog naar de gemeente om je voorlopig rijbewijs af te halen.  

De FOD Mobiliteit en Vervoer digitaliseert verder

De federale overheid is voortdurend in beweging.  Na de Coronacrisis was het duidelijk dat de aanvraag van een rijbewijs diende aangepast te worden aan de nieuwe communicatiemogelijkheden en tegelijk zou beantwoorden aan ons milieu-engagement. Wie online een aanvraag doet, hoeft nog maar één keer naar de gemeente te komen om het voorlopig rijbewijs af te halen.

In de komende jaren zullen alle rijbewijsaanvragen in de applicatie worden opgenomen zodat iedereen er gebruik kan van maken.

Hoe werkt BelDrive

Je kan de applicatie gebruiken via de website FOD Mobiliteit of door met je smartphone de QR-code op de affiches in de examencentra en de rijscholen te scannen.

Het voorlopig rijbewijs (M18) dient persoonlijk in de gemeente worden afgehaald om er zeker van te zijn dat het document bij de juiste persoon terechtkomt. Daarvoor is een visuele controle noodzakelijk.
De betaling gebeurt bij het afhalen van het voorlopig rijbewijs (M18)!

Kijk vanaf 17 oktober 2022 op deze website voor meer details over de praktische aspecten.