Voorlopig rijbewijs (M18, M36, M12) online aanvragen

Hoofdthemas

Na de lancering vorige herfst van de applicatie BelDrive, breidt de FOD Mobiliteit en Vervoer zijn digitaal aanbod verder uit met nieuwe mogelijkheden voor de kandidaat bestuurders van ons land. Waar het voorlopig beperkt was tot het aanvragen van een rijbewijs M18, zal het vanaf nu ook mogelijk zijn het voorlopig rijbewijs M12 en M36 aan te vragen zonder zich te verplaatsen en dat vanaf 19 september 2023

Met de applicatie BelDrive, die op 17 oktober 2022 werd gelanceerd, kan elke burger online een voorlopig rijbewijs aanvragen. Dit bespaart tijd en verplaatsingen, aangezien aanvragers slechts één keer naar hun gemeente hoeven te gaan om hun rijbewijs te bemachtigen. 

Vanaf 19 september 2023 is het mogelijk om, naast de rijbewijzen met een geldigheidsduur van 18 maanden, voorlopige rijbewijzen met een geldigheidsduur van 12 of 36 maanden aan te vragen. Hiervoor moet(en) de begeleider(s) zich eerst registreren op de applicatie BelDrive. Daarna kunnen de aanvragers hun aanvraag indienen. 

In de komende jaren zullen alle rijbewijsaanvragen in de applicatie worden opgenomen zodat alle burgers er gebruik van kunnen maken.

Hoe werkt BelDrive

Je kan de applicatie gebruiken via de website FOD Mobiliteit of door met je smartphone de QR-code op de affiches in de examencentra en de rijscholen te scannen.

Het voorlopig rijbewijs dient persoonlijk in de gemeente worden afgehaald om er zeker van te zijn dat het document bij de juiste persoon terechtkomt. Daarvoor is een visuele controle noodzakelijk.
De betaling gebeurt bij het afhalen van het voorlopig rijbewijs!

Kijk op deze website voor meer details over de praktische aspecten. 

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.