Robuust reddingsplan voor Thermae Palace: veelgestelde vragen

Wat is het reddingsplan voor het Thermae Palace Hotel en de Koninklijke Gaanderijen?

Na bijna vier jaar onderhandelen heeft Stad Oostende, samen met Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en nv Restotel, een plan ontwikkeld om deze iconische locaties te redden. Dit omvat een investering van 134 miljoen euro.

Waarom is een reddingsplan nodig voor het Thermae Palace Complex?

Het complex is in zeer slechte staat, met zichtbare en structurele problemen aan het dak, de gevels en de funderingen. De Gaanderijen worden al meer dan 6 jaar gestut, en nog langer wachten met actie is geen optie. 

Wie zijn de partners in het consortium voor de restauratie?

Stad Oostende heeft een consortium, een tijdelijk samenwerkingsverband, gevormd met Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en de huidige huurder, nv Restotel van de familie Vanmoerkerke, met het gezamenlijke doel om het Thermae Palace te redden. 

Hoeveel kost de restauratie en wat is de rol van de Vlaamse Regering?

De restauratie wordt geraamd op 94 miljoen euro. De Vlaamse Regering heeft al 12 miljoen euro toegezegd, maar dit bedrag is ontoereikend, vandaar de vorming van het consortium.

Wat zijn de uitgebreide plannen voor het Thermae Palace na de renovatie?

Na de renovatie zal het Thermae Palace een reeks vernieuwde en diverse faciliteiten bieden:

  1. Hotel: Het zal een kwaliteitsvol hotel huisvesten met 90 tot 125 kamers, waarvan minstens de helft met zeezicht. Het hotel zal ook beschikken over een ontbijtzaal, restaurant, verschillende banketzalen en vergaderzalen.
  2. Wellness: Er komt een uitgebreide wellnessruimte met onder andere een sauna, hamam, verschillende baden en een ontspanningsruimte.
  3. Residentieel aanbod: Overwegingen worden gemaakt voor een residentieel aanbod buiten de contouren van het beschermde monument.
  4. Huisvesting van Mu.ZEE: Mu.ZEE zal naar het gerenoveerde Thermae Palace verhuizen, waardoor het museum een prominente en toegankelijke locatie krijgt.

Voor al deze onderdelen worden voldoende ondergrondse parkeerfaciliteiten voorzien.

Wat is de nieuwe bestemming voor Mu.ZEE?

Mu.ZEE zal verhuizen naar het gerenoveerde Thermae Palace, waardoor het museum een toplocatie krijgt en het gebouw toegankelijker wordt gemaakt voor een breder publiek.

Hoe wordt de financiƫle haalbaarheid van het project verzekerd?

Er wordt overwogen een residentieel aanbod buiten de contouren van het beschermde monument op te zetten. Verkennende studies worden uitgevoerd door architectenbureau Robbrecht en Daem, met participatie van stakeholders.

Wat is de rol van de projectvennootschap in dit plan?

Een publiek-private projectvennootschap, bestaande uit Participatiemaatschappij Vlaanderen, stad Oostende, en nv Restotel, zal verantwoordelijk zijn voor de herontwikkeling van het complex en het afsluiten van een nieuwe exploitatieovereenkomst met nv Restotel.

Wat is het uiteindelijke doel van dit reddingsplan?

Het doel is om Thermae Palace en de Koninklijke Gaanderijen te herstellen en een duurzame toekomst te geven, waarmee we de Oostendenaars hun trots terug geven.

Hoeveel moet de Oostendse belastingbetaler bijdragen aan de restauratie?

De Oostendse belastingbetaler hoeft niets bij te dragen aan de restauratie. De kosten worden volledig gedekt door het tijdelijke samenwerkingsverband en andere financieringsbronnen.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.