Vzw Exil

Exil verwijst naar de historische exodus van schrijvers en artiesten, die tijdens het interbellum ballingschap zochten in andere oorden. Deze nieuwe organisatie gebruikt deze naam niet in de betekenis van gedwongen emigratie maar als een nieuwe bestemming, als een gastvrij toevluchtsoord, een schuiloord als plek waar nieuwe dingen ontstaan. Exil wil namelijk de gastvrije enclave zijn voor nieuwe projecten die mensen bijeenbrengen rond woord.

We hanteren ‘woord’ in zijn brede betekenis: fictie/non-fictie, proza, poëzie, dramaturgie/ theaterteksten, scenario, journalistiek, maatschappelijke reflectie en filosofie. We zoeken de combinatie met andere kunstdisciplines (muziek-beeldende kunst-theater-beweging/dans- film - architectuur) op, of linken woord aan een specifiek creatief domein (zoals de gastronomie, het maritieme, de cultuur van het wandelen,…). Deze crossover attitude moet leiden tot vernieuwende presentatievormen en creaties en dito vormen van beleven en reflecteren.

Deze initiatieven kunnen de vorm krijgen van een festival, een bijzondere lezingenreeks, een tentoonstelling, een podiumcreatie, een publicatie, of een onuitgegeven, vernieuwende vorm. Exil specialiseert zich in artistieke conceptontwikkeling, projectbegeleiding, -regie en -coördinatie voor deze nieuwe intiatieven.

Exil wil kwalitatief en innovatief zijn, breed denkend in bereik en open tot samenwerking. De ankerplaats is Oostende, de werking is in de praktijk nomadisch en (inter)nationaal georiënteerd. Iniatiefnemer is Hendrik Tratsaert (voormalig artistiek directeur en oprichter van Vrijstaat O. en KAAP)

Contact

Hendrik Tratsaert

Locatie

administratief adres EXIL

Velodroomstraat 64 , 8400 Oostende
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.