Waarom heb jij nog geen zonnepanelen?

Het gebruik van zonnepanelen om elektriciteit op te wekken is een voortreffelijke keuze. Daken van woningen en bedrijfspanden zijn ideale locaties voor zonnepanelen, desondanks zijn er nog steeds talloze daken zonder zonnepanelen. Hieruit rijst de vraag: "Waarom heb je nog geen zonnepanelen?"

In het streven om elektriciteit op een CO₂-neutrale manier op te wekken, is elke beschikbare ruimte in de stad, gemeente of dorp, zowel nu als in de toekomst, van essentieel belang. Daarom is het relevant om te overwegen wat je weerhoudt om zonnepanelen te installeren.

We merken dat er nog verschillende twijfels bestaan over zonnepanelen. Deze beantwoorden we hier graag. Dus "Waarom heb je nog geen zonnepanelen?"

Mijn dak ligt niet op het zuiden …

Bijna elk dak is geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Zonnepanelen leveren ook een uitstekend rendement op daken die naar het oosten of westen zijn gericht, en als jouw dak zowel naar het oosten als naar het westen is gericht, heb je zelfs nog meer voordeel. Je kan de hele dag je eigen opgewekte energie verbruiken, terwijl je buren met een dak op het zuiden hun energiepiek op één moment hebben.

Zonnepanelen zijn duur …

Het is inderdaad een investering. Maar zonnepanelen zijn vandaag al veel goedkoper dan 10 jaar geleden. Ook is hun rendement (de opbrengst) veel hoger. En misschien kosten ze wel minder als dat je denkt.

Vanaf 1 januari 2024 wordt er geen premie meer verstrekt voor de installatie van zonnepanelen. Zelfs met het ontbreken van een premie blijft de installatie van zonnepanelen uiterst voordelig. Voor een bedrag van €3.985,00 kun je 9 zonnepanelen laten installeren die een verwachte opbrengst van 3.780 kWh hebben (gebaseerd op cijfers van groepsaankoop april '24). Deze investering verdient zichzelf terug in 8.5 jaar, terwijl de garantie op de panelen 25 jaar bedraagt. Hierdoor voorziet de zon je gedurende vele jaren van gratis elektriciteit.

Ontdek een rekenvoorbeeld op maat van Marie en Karel.

Je hoeft ook niet de volledige som direct te betalen. Een zuinige lening bij Energiehuis Oostende kan je helpen om de investering over een langere periode te spreiden. Dit maakt het meer betaalbaar.

Sowieso leveren de zonnepanelen je gratis groene stroom. Voor gebruik van je eigen stroom betaal je niets. Hierdoor zal je minder afhankelijk zijn van externe energieleveranciers en stijgende energieprijzen en dat zie je dan weer in de lagere energiefactuur.

Daarbij geven zonnepanelen je de mogelijkheid om wat geld te verdienen door middel van teruglevering. Vaak zijn deze bedragen niet groot, maar het is in geval van afrekeningen toch leuker om te krijgen dan te geven.😉

En als je geen geld hebt en ook niet wilt lenen, kan je ook kiezen om zonnepanelen te huren.

De gemiddelde terugverdientijd van 7 tot 10 jaar is lang ...

Vandaag staan de energieprijzen weer lager dan in 2022. Hierdoor is de terugverdientijd langer.

Maar de huidige generatie zonnepanelen hebben niet alleen een hoger rendement (opbrengst), maar gaan ook langer mee zonder echt veel aan rendement te verliezen. Vandaag spreken we over een gebruiksperiode van 25 tot 30 jaar. Al duurt het 7 à 10 jaar vooraleer je zonnepanelen zijn terugverdiend, je hebt nog vele, vele jaren dat deze gratis groene energie zullen leveren.

En wie zegt dat de energieprijzen laag blijven? Gemiddeld (geen rekening houdend met een jaar als 2022) stijgen de energieprijzen 3.5 % per jaar. En (hopelijk niet) moest er nog een jaar als 2022 zijn, kan jij met je zonnepanelen de schok wel beter opvangen.

Ik weet niet of ik nog lang in mijn huidige woning zal blijven …

Een woning met zonnepanelen wordt sneller verkocht. Ook zal het de EPC waarde / energiewaarde van je woning verminderen, waardoor de waarde van je woning ook stijgt. De plaatsing van zonnepanelen is veruit de goedkoopste en eenvoudigste manier om de energiewaarde van je woning te verhogen.

In België schijnt de zon (te) weinig …

Zonnepanelen werken op licht en hebben de volle zon dus niet eens nodig. Het klopt dat in de winter ze minder opleveren dan in de zomer, maar het is niet zo dat ze meteen niets opleveren als de zon niet schijnt.

In ons land schijnt de zon gemiddeld 1.564 uren op jaarbasis. Meer zon op jaarbasis betekent meer rendement op jaarbasis. Zo scheen de zon 1.951 uren (meting KMI Ukkel) in 2022! Zelfs in een 'nat' 2023 scheen de zon 1610 uren. Bovendien zijn er ook regionale verschillen. In het westen van het land en zeker in Oostende schijnt de zon altijd meer 🌞. Ook loopt de omgevingstemperatuur op zonnige dagen aan de kust niet zo hoog op in vergelijking met het binnenland, waardoor de zonnepanelen aan de kust efficiënter werken en dus meer opbrengen.

Zonnepanelen zijn lelijk op mijn dak …

Als je vindt dat zonnepanelen lelijk zijn, kan dat als een geldig argument worden beschouwd. Op dezelfde manier ervaren sommige mensen het toevoegen van technologie aan hun dak als iets moois.

Maar laat misschien eens bekijken of op een bepaalde zijde van je dak er geen zonnepanelen kunnen gelegd worden. Misschien is deze zijde vanuit je tuin niet zichtbaar en storen deze zonnepanelen je niet. Zo kan jij ook genieten van gratis groene stroom en geef je je woning een meerwaarde.

En heb je al gehoord van dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen? Hoewel ze momenteel nog wat prijziger zijn, kunnen ze wellicht wel de ideale oplossing zijn voor jouw woning.

De productie van zonnepanelen kost meer CO₂ dan ze opleveren …

Het klopt dat je niets kan produceren zonder een bepaalde CO₂-uitstoot. Maar tegenwoordig is het CO₂-saldo van een zonnepaneel een jaar na installatie al neutraal. Met een gemiddelde levensduur van 25 jaar leveren zonnepanelen dus een stuk meer op.

Producenten zoeken continu naar schonere technieken en grondstoffen om zonnepanelen te maken. Vandaag kunnen ze afgedankte exemplaren voor 90% recycleren en verwerken tot nieuwe.

Met zonnepanelen wek je 100% groene energie op en verlaag de CO₂-uitstoot van uw huishouden. Je weet zeker dat de stroom die je gebruikt daadwerkelijk groen is. En je maakt je minder afhankelijk van fossiele energie.

Ik ben te oud voor zonnepanelen …

Hé, je bent maar zo oud als je je voelt. En voor zonnepanelen ben je niet vlug te oud hoor. We leven langer en willen zo lang als mogelijk thuis blijven, dus waarom je woning niet energiezuiniger maken. Je bespaart op je energierekening zodat je elke maand wat extra overhoudt. Ook help je mee aan een gezondere toekomst door de productie van groene energie. En je woning wordt meer waard, zo geef je (klein)kinderen dat extra als jij er niet meer bent.

Daken zijn essentieel in de energietransitie, ook jouw dak! Dus, wat houdt je nog tegen?

Heb je nog verdere vragen? Ben je je woning aan het renoveren en denk je eraan om een zonnepanelen te installeren? Wens je gratis advies over je offertes? Contacteer ons. Wij helpen je graag.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.