Wat is het verschil tussen klimaatmitigatie en klimaatadaptatie?

Klimaatadaptatie en klimaatmitigatie zijn twee manieren om met de gevolgen van klimaatverandering om te gaan. Hoewel ze verschillend zijn, vullen ze elkaar aan in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Klimaatadaptatie

Klimaatadaptatie verwijst naar de aanpassingen die de samenleving maakt om zich aan te passen aan de huidige of verwachte gevolgen van klimaatverandering. Het doel is om de schade te verminderen en negatieve effecten van klimaatverandering te verminderen. Daarnaast kunnen we via klimaatadaptatie kansen benutten die kunnen ontstaan door veranderende klimatologische omstandigheden.

Voorbeelden van klimaatadaptatie:

  • Infrastructuur: Bouw van een stevige kustbescherming om overstromingen door een stijgende zeespiegel tegen te gaan.
  • Landbouw: Invoeren van droogteresistente gewassen en veranderen van irrigatietechnieken.
  • Steden: Ontwerpen van steden met meer groen om hitte-eilandeffecten te verminderen en betere waterafvoersystemen om zware regenval op te vangen.
  • Gezondheid: Het uitbouwen van waarschuwingssystemen voor extreme hitte en het versterken van de gezondheidszorg om beter om te gaan met klimaatgerelateerde ziekten.

Klimaatmitigatie

Klimaatmitigatie verwijst naar maatregelen die worden genomen om de oorzaken van klimaatverandering te verminderen, dit door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen of te elimineren. Het doel van mitigatie is om de opwarming van de aarde te beperken en de impact van klimaatverandering op de lange termijn te verkleinen. 

Voorbeelden van klimaatmitigatie:

  • Energie: Verbeteren van energie-efficiëntie in woningen, gebouwen en transport.
  • Hernieuwbare energie: Investeren in en bevorderen van het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie en waterkracht.
  • Bosbeheer en herbebossing: Behouden van bestaande bossen en aanplanten van nieuwe bomen om CO2 te absorberen.
  • Beleid en regelgeving: Invoeren van wetten en regels om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, zoals emissiehandelssystemen en CO2-belastingen.

Samengevat richt klimaatadaptatie zich op het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering, terwijl klimaatmitigatie zich richt op het verminderen van de oorzaken van klimaatverandering. 

Beide benaderingen zijn nodig voor een leefbare toekomst en het effectief aanpakken van de uitdagingen die de klimaatverandering met zich meebrengt.

Waarmee helpt Energiehuis Oostende?

Energiehuis Oostende richt zich op deze belangrijke aspecten van klimaatmitigatie: energie en gebouwen

Zo ondersteunen we zowel burgers als kmo's bij hun energiebeheer en gebouwrenovaties en werken we eraan om onze eigen stadsgebouwen klimaatneutraal te maken. Op deze manier streven we ernaar de uitstoot van broeikasgassen door energie en gebouwen in Oostende te verminderen of zelfs volledig te elimineren.

Alle Oostendenaars - jong of oud, eigenaar of huurders, tweedeverblijvers of geboorn mèt inn bèèn in de zèè, werknemer of ondernemer, ... - kunnen bij ons terecht voor: 

  • advies over je energiefactuur of vragen rond energie
  • deelname aan groepsaankopen voor zonnepanelen, isolatie, groene stroom en gas
  • een energiescan van je woning of bedrijfspand om te ontdekken hoe je geld en energie kunt besparen
  • voor gratis renovatieadvies of kosteloze renovatiebegeleiding
  • advies over de installatie van zonnepanelen
  • een lening (VerbouwLening) voor je renovatieproject
  • informatie over beschikbare premies - wij volgen dit graag voor je op

Zo zorgen we er samen voor dat Oostende energiezuiniger, comfortabeler en leefbaarder wordt. 💚

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.