Wat is winkeldiefstal?

Winkeldiefstal is een diefstal die plaatsvindt in een winkel. Meer bepaald: “diefstal in of aan een winkel, tijdens de openingsuren, van goederen die de winkel verkoopt, door personen die aanzien worden als klanten”.
Let op: niet alleen klanten maar ook personeel en leveranciers kunnen een winkeldiefstal plegen.

We spreken van een winkeldiefstal wanneer iemand de kassa passeert of de winkel verlaat en niet de bedoeling heeft te betalen voor goederen die hij uit de winkel meeneemt.

Het verwisselen van etiketten is bijvoorbeeld ook een vorm van winkeldiefstal. Wanneer jij, een collega of een klant een diefstal ziet, spreken we over een heterdaadbetrapping.

Wanneer iemand iets onder de jas of in een tas stopt, worden de goederen opzettelijk aan het zicht onttrokken. Het is moeilijk te bewijzen of de persoon al dan niet de bedoeling heeft om te betalen voor de goederen. Op dit moment is de diefstal nog niet gebeurd en is er sprake van een poging tot winkeldiefstal. Om die reden wordt vaak het moment dat iemand voorbij de kassa gaat gezien als het beslissende moment om te spreken van winkeldiefstal.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.