Btw op gas en elektriciteit blijft definitief verlaagd naar 6 procent
De btw op gas en elektriciteit is al zowat een jaar verlaagd naar 6 procent, maar dat was een tijdelijke maatregel om de energiefactuur te drukken in de context van torenhoge energieprijzen. Vanaf 1 april wordt dat tarief dus permanent.
De minderinkomsten voor de overheid van de btw-verlaging worden deels gecompenseerd door een accijnshervorming. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) zei eerder dat de lagere btw tot eind dit jaar een minderinkomst van 892,95 miljoen euro betekent, terwijl de accijnzen 543,91 miljoen euro in het laatje zullen brengen.
Wat is de accijnshervorming?
Om de minderinkomsten van de btw-verlaging op gas en elektriciteit te compenseren, komt er vanaf april een extra accijns, een kleine bijkomende belasting dus. Daardoor zal de energiefactuur licht stijgen met een vast bedrag.
Volgens consumentenorganisatie Testaankoop zal een gemiddeld gezin elke maand 16,5 euro minder betalen dan vroeger, toen de btw nog 21 procent bedroeg. Dankzij de btw-verlaging daalt de factuur met 38,5 euro, maar stijgt die ook weer met 22 euro door de accijnzen. "En door het ingebouwde beschermingsmechanisme, zal die besparing nog groter worden als de energieprijzen stijgen, en de accijns verlaagt", zegt Testaankoop.
In de hervorming werd een beschermingsmechanisme ingebouwd waardoor de belastingen op de energiefactuur dalen wanneer de energieprijzen boven een bepaald plafond stijgen.
Bij aardgas kunnen de accijnzen, op het zogenoemde meerverbruik, stijgen wanneer de prijs fors daalt. Voor contracten met sociaal tarief zal de accijnshervorming pas ingaan op 1 juli.
Lees meer op: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/02/06/federale-regering-bereikt-akkoord-over-accijnzen-op-energie/
Sociale tarieven stijgen
De sociale tarieven stijgen op 1 april opnieuw, met 7,7 procent voor elektriciteit en met 9,5 procent voor aardgas.
Het enkelvoudig tarief voor elektriciteit bedraagt dan 30,782 cent per kilowattuur, inclusief btw. Het sociaal tarief voor aardgas gaat naar 4,084 cent per kilowattuur, inclusief btw.
Wat is het sociaal tarief?
Het sociaal tarief is een verminderd tarief voor bepaalde categorieën personen of huishoudens, bijvoorbeeld mensen die recht hebben op een leefloon, bewoners van een sociale woning, of ouderen met inkomensgarantie. Naar schatting twee miljoen Belgen hebben er recht op. Het tarief is bij alle energieleveranciers hetzelfde.
Heeft u recht op het sociaal tarief? | FOD Economie (fgov.be)
Premie voor thuisbatterij geschrapt
Wie een thuisbatterij plaatst, krijgt daar vanaf 1 april niet langer een premie voor. De Vlaamse regering besliste om die premie versneld af te bouwen.
Vorig jaar werd beslist om de premie sneller af te bouwen dan eerder aangekondigd. Volgens Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) bleek uit een evaluatie dat de subsidie "niet echt nodig is om burgers aan te zetten om in een thuisbatterij te investeren".
De regering wil de vrijgekomen middelen inzetten voor het ondersteunen van de investering in een warmtepompboiler voor het opwekken van sanitair warm water, een "thermische" batterij.
Bron: VRTNWS