Watson Reddingboot 3

Watson Reddingboot 3

Hoofdthemas

De restauratie van de boot werd in beeld gebracht van 18 januari tot en met 14 maart 2023 in de Nieuwe Gaanderijen.

Redder op zee

In 1948 wordt de Watson Reddingboot 3 voor het eerst te water gelaten in Oostende. Watson is de naam van de ingenieur die dit onzinkbare type boot ontwikkelde. De Watson reddingboot 3 bevat 176 luchtdichte kisten die het drijfvermogen garanderen. Een reddingboot is een boot die vanaf de wal uitvaart om hulp te verlenen, dit in tegenstelling tot een reddingsboot die meereist aan boord van een ander schip om ingezet te worden bij een scheepsramp.

Vanuit Oostende voert de boot meer dan 1.200 reddingsacties uit, tot hij in 1980 uit dienst wordt gehaald. Na meer dan veertig jaar en omzwervingen naar onder andere Koksijde-Oostduinkerke en Brugge arriveert de innovatieve reddingboot in 2019, dankzij de tussenkomst van Restart vzw, terug in haar thuishaven Oostende.

Toekomst voor maritiem verleden

Nu zijn de rollen omgedraaid en is het de beurt aan de Watson om gered te worden. Het is de ambitie van Restart vzw om dit unieke staaltje Oostends maritiem erfgoed in haar oorspronkelijk glorie te herstellen. Door middel van bronnenonderzoek, foto’s en getuigenissen worden ontbrekende onderdelen opgespoord of gereconstrueerd. De romp krijgt opnieuw de oorspronkelijke kleuren en het schip wordt vaarklaar gemaakt volgens de huidige normen. De vrijwilligers doen zelf wat ze kunnen en laten zich ondersteunen door professionals waar nodig. Reddingboot 3 wordt opnieuw een veilige boot – mét oorspronkelijk uiterlijk – om het Oostendse maritieme verleden ook een toekomst te geven.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.