Week van de dementie 2023

Hoofdthemas

Van 18 tot 24 september vindt de Week van de Dementie plaats. Stad Oostende geeft dan, samen met een aantal partners, het thema dementie extra aandacht.

Op woensdag 20 september zijn er in samenwerking met Klein Verhaal en AZ Oostende twee sociaal artistieke momenten, een sessie van 14.00 tot 15.30 uur en een van 20.00 tot 21.30 uur in auditorium 'Staketsel' op campus Damiaan.

Op het programma: 

Voorstelling kortfilm 'Passage' 

Regisseur Josse Demaesschalck werd geïnspireerd door het kortverhaal 'Marcel' uit de bundel 'Passages' van Onno Van Gelder. Het thema dementie raakte hem en hij verfilmde een eigen verhaal geïnspireerd door Marcel .

Marcel (Tom Audenaert) neemt ons mee in de voorbereiding van kerstavond. Maar eens hij aankomt bij zijn prachtige huis, midden in de natuur, ontdekt hij dat zijn vrouw zich opgesloten heeft in haar kamer. Kerstavond lijkt verloren, maar Marcel doet er alles aan om haar uit haar kamer te krijgen en de kerstavond te vieren waar hij zo naar uitkeek! Maar in zijn pogingen gebeuren er dingen waar hij zich niet aan verwachtte.

Kortverhaal 'Marcel' door Onno van Gelder jr.

Het kortverhaal ‘Marcel’ is een autobiografisch werk van Onno.  Het verhaal  inspireerde Josse Demaesschalck voor de kortfilm ‘Passage’.

Interactief panelgesprek met het publiek

Inschrijven kan via deze link

Op donderdag 21 september is het Werelddementiedag. Doe je ook mee aan de jaarlijkse reminder? Leg dan een knoop in je zakdoek, sjaal, ... om te tonen dat je mensen met dementie niet vergeet! Meer info via deze link

Op zaterdag 23 september is de Bibliotheek de place-to-be voor een dag vol activiteiten voor groot en klein, jong en minder jong met podcasts, spelactiviteit, verhalen, …

In de Levende Bibliotheek vind je geen papieren boeken, maar ontmoet je mensen van vlees en bloed. Mensen die - professioneel, als mantelzorger of persoonlijk - te maken krijgen met dementie, vertellen hun eigen verhaal. Praten met een Levend Boek geeft ruimte tot ontmoeting en nieuwe inzichten.

Tussen 14.00 en 16.00 uur kun je tussen de boekenrekken luisteren naar de dementieverhalen van Paul, Onno, Valerie, André, Annelore en Krisje, Sharon en Cindy. Elk verhaal duurt ongeveer 10-15 minuten en wordt in een carrousel meermaals verteld. Doorlopend kun je ook op eigen tempo luisteren naar de podcasts van de Alzheimerliga.

Babbelbanken dementievriendelijk Oostende

Tot eind dit jaar kun je op een van de Babbelbanken Dementievriendelijk Oostende luisteren naar de podcasts van Koerier Souvenir, een productie van Alzheimer Liga Vlaanderen vzw en Demiclowns vzw, in samenwerking met House of Media. Bekijk hier meer info!
In samenwerking met AZ Oostende, Alzheimer Liga Vlaanderen, Klein Verhaal, Foton en SARO. Heb je nog vragen? Stuur gerust een mailtje naar michel.dewit@oostende.be of communicatie@azoostende.be 

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.