Week van de Handhaving in teken van sluikstorten en zwerfvuil

Deze week vindt de Week van de Handhaving plaats in het hele land. In Oostende staat die in het teken van sluikstorten en zwerfvuil. In totaal werden dit jaar al 222 overtreders betrapt op sluikstorten.

De Week van de Handhaving vindt dit jaar plaats van 5 tot 11 oktober. Het gaat over een nationale actie die elk jaar georganiseerd wordt vanuit Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), Fost Plus en de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG). Elke stad of gemeente kan zijn prioriteiten leggen.

Extra actie om sluikstorten tegen te gaan

De Stad Oostende kiest om de focus te leggen op sluikstorten en zwerfvuil. In de week van de handhaving slaan verschillende stadsdiensten de handen in elkaar om die problematiek onder de aandacht te brengen.

Stad Oostende stelt dagelijks alles in het werk om een nette uitstraling te hebben. De dienst openbaar domein is vroeg uit de veren om onze parken en pleinen op te schonen. Helaas nemen sommige burgers het niet zo nauw met de netheid van onze stad.

Boetes voor wie regels overtreedt

Dit jaar werden in Oostende al 222 overtreders betrapt op sluikstorten. Sommige daders dumpen zonder schroom de vreemdste dingen op het openbaar domein: een valies van een student vol kleren, spullen en een treinabonnement, een oven met de broodjes er nog in (!), een doos vol dossiers van een advocaat, een uurwerk...

Tijdens de Week van de Handhaving wordt deze problematiek opnieuw aangepakt. Dagelijks worden extra controles uitgevoerd op de verschillende 'hotspots' in de stad. Dit zijn plaatsen waar regelmatig zwerfvuil wordt aangetroffen. Enkele voorbeelden van hotspots zijn pleintjes (Sint Catharinaplein, Cardynplein, ...), parken (Professor Jean Bourgainpark, Rose d'Ivrypark, ...) en de omgeving van diverse afvalstraten, leegstaande gebouwen en hondenweides.

Voor wie zich niet aan de regels van netheid en orde houdt, wordt een GAS-vaststelling opgemaakt.

Positief gedrag belonen

De Gemeenschapswachten delen deze week een 200-tal hondenpoepzakjes uit aan eigenaars van viervoeters die positief gedrag stellen: ze gaan na of de hondeneigenaars zelf zakjes mee hebben, de hondenpoep opruimen en of de hond netjes aan de leiband loopt. Op die manier wil Stad Oostende ook de inwoners bedanken om onze stad mee netjes te houden.

Gepubliceerd op vrijdag 9 oktober 2020 15.06 u.