Week van de Korte Keten

Hoofdthemas

Van 13 tot 23 mei 2023 is er een nieuwe editie van de Week van de Korte Keten. Ontdek ook in Oostende het aanbod van de korteketenproducenten.

Boerenmarkt

Ter gelegenheid van de Week van de Korte Keten vindt een speciale editie plaats van de Boerenmarkt op woensdag 10 mei 2023 van 14.00 tot 18.00 uur.
Zeker een bezoekje waard! 

Extra standhouders

Stad Oostende

Stad Oostende vindt duurzame voeding belangrijk en werkte de voedselstrategie Oostende Oogst uit.

In het Europese project FoodSHIFT 2030 werken we samen met andere organisaties aan een duurzamer voedselsysteem met onder andere aandacht voor meer plantaardige eiwitten, minder voedselverspilling, ondersteuning van lokale boeren, gezonde voeding...

Het landbouwpark Tuinen van Stene is een voorbeeldproject voor onze stad.

Infostand met diverse brochures

Buitengoed Oostende

De wortel/pompoencake en vegetarische quiches zijn door Chef on the move Jan Wydooghe gemaakt met groenten en eitjes van de biopluktuin. Deze zijn ook te koop in onze hoevewinkel (open op woensdag en vrijdag van 14.00 tot 18.00 uur in Hoeve Sanders, Stenedorpstraat 1).

Verse groenten

Topijs

Topijs maakt ambachtelijk ijs van de melk van hun eigen koeien op de boerderij. Het ijs is dagvers en bevat geen bewaarmiddelen.

Zie ook: IJsboerderij de Kerckepolder

Vers hoeve-ijs

Buitengoed Oostende

Van boer tot bord: korteketenlandbouw in Oostende

Wil je weten waar jouw eten vandaan komt? Hoe 'kort' is de korte keten eigenlijk? Hoe kan je zelf bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem?

Tijdens een actieve rondleiding in de Tuinen van Stene ontdek je verschillende manieren van voedselproductie en vermarkten, leer je hoe de korte keten in praktijk wordt gezet en welke partners en organisaties hieraan meewerken. Na de rondleiding is nog een activiteit in de hoevewinkel en kan je napraten met een lokaal geproduceerd drankje en enkele proevertjes. 

Meer praktische informatie op de website van Buitengoed

Hoevewinkel ’t Buitenbeentje 

De hoevewinkel bevindt zich in de oude paardenstallen van Hoeve Sanders, vlak aan de Biopluktuin in de Tuinen van Stene. Op woensdagmiddag staan de mensen van Duinhelm vzw paraat om de winkel open te houden, en op vrijdagnamiddag kan je er terecht bij een van de vrijwilligers. De groenten die je er terugvindt worden bovendien ook nog geoogst met hulp van vele vrijwilligers op het veld. Hoevewinkel 't Buitenbeentje is met andere woorden een echt sociaal-inclusief project dat door veel handen gedragen wordt.  

In de hoevewinkel kan je onder andere terecht voor een assortiment biologische groenten, dagvers geoogst uit de Biopluktuin of van collega-bioboeren via Jan De Vry van BioBrugsOmmeland. Naast de groenten hebben we ook biologische eieren van de eigen kippen. 

Chef on the move, Jan Wydooghe, maakt iedere week vegetarische quiches en burgers met de groenten van de Biopluktuin. 

Ook vind je er natuurvlees van de koeien van de Buitengoedboerderij en appelsap van de Kinderboerderij. Ze bieden ook enkele producten zoals nestkastjes, insectenhotels, confituur en gedroogd fruit aan, gemaakt door de mensen van Duinhelm

Het aanbod varieert van week tot week en naargelang de seizoenen. 

Tijdens de Week van de Korte Keten word je verwend met een verrassing bij aankoop.

Hoeve Sanders
Stenedorpstraat 1, 8400 Oostende
buitenbeentje@buitengoed.be
Openingstijden: elke woensdag en vrijdag van 14.00 tot 18.00 uur

Bekijk de website van hoevewinkel ’t Buitenbeentje 

Fiets door de mooie polders van Oostende

Je kan al fietsend een minder bekende kant van Oostende ontdekken met de Hoeveroute (29 km). In het achterland van Oostende ontdek je de mooie historische polders met weidse zichten waar de boeren met veel liefde kweken. Bij Hoeve Nieuwenhove kan je tijdens de openingstijden verse melk, karnemelk en boter kopen. Heerlijk lokaal en vers!

En wil je er een extra boeiende ervaring van maken, luister dan zeker naar de podcast bij deze hoeveroute.

De brochure is gratis verkrijgbaar bij Toerisme Oostende vzw.

De route kan je hier downloaden

Zaterdag 13 mei: Faire ronde tijdens World Fair Trade Day

Eerlijke en duurzame handel, je komt het meer tegen dan je denkt! Doe op 13 mei mee met De Faire Ronde. Een ontspannende ontdekkingstocht voor jong en oud langs locaties die Lokaal, Ecologisch en Fair denken én doen.

Fiets of wandel mee op zaterdag 13 mei 2023 op World Fair Trade Day. Zo bouwen we samen aan een duurzame en eerlijke samenleving! Check de 40 Faire Rondes verspreid over heel Vlaanderen via www.defaireronde.be

In Oostende houden we halt op de volgende locaties:

  • Oxfam Wereldwinkel Torhoutsesteenweg
  • Oxfam Wereldwinkel Vuurtorenwijk
  • Oxfam Wereldwinkel Christinastraat
  • Oxfam tweedehands
  • Streekproducten Deschildere
  • Hoevewinkel ’t Buitenbeentje
  • Modest

Smoefelroute en Oostendse 'smoefeldoze'

Westtoer, 100% West-Vlaams en Stad Oostende lanceerden vorig jaar de Oostendse Smoefelroute, een fietsroute van 23,5 km langs de producenten van de lekkerste streekproducten. De tocht brengt je langs hoeves waar je kaas, melk of boter kan kopen, maar ook langs handelaars die een erkenning kregen voor hun 100% West-Vlaams streekproduct.

Karel Deschildre van Deschildre Streekproducten kwam met het idee om zijn zeewiercharcuterie te combineren met ander streeklekkers. Dat leidde tot een ‘Oostendse smoefeldoze’ met daarin zes lokale producten die je ook langs de route aantreft: Oostendse zeebeschuiten van Bakkerij Desmedt, glazuurspeculoos van de kust van Bakkerij Vanheste, de pralines Ostend Honey en Poppolou Rocks van chocolatier Olivier Willems, Blonde kuifbier van brouwerij ’t Koelschip en ambachtelijk gebrande Arabicakoffie van Aroma Koffie. Doodlekunstenaar Jook, beter bekend als Joke Neyrinck, creëerde de cover van de doos.  

De ‘Oostendse smoefeldoze’ kan je vinden bij Deschildre streekproducten.


Meer weten over korte keten en lokaal kopen in Oostende? 

Ontdek er hier alles over

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.