Week van de Korte Keten

Van 14 tot 22 mei 2022 is er een nieuwe editie van de Week van de Korte Keten. Ontdek ook in Oostende het aanbod van de korteketenproducenten.

Boerenmarkt

In samenwerking met het Economisch Huis Oostende, organiseert Stad Oostende op woensdagmiddag van 14.00 tot 18.00 uur een tweewekelijkse Boerenmarkt: een markt waar iedereen voor verse en lokale voedselproducten zoals groenten, fruit en aardappelen van eigen kweek, maar ook brood, zuivelproducten en vlees- of viswaren terechtkan.

Ter gelegenheid van de Week van de Korte Keten vindt op woensdag 11 mei een speciale editie van de Boerenmarkt plaats met onder andere dagverse hoeve-ijsjes van Topijs uit Gistel, mocktails en huisgemaakte thees van Duinhelm vzw en een infostand van de Oostendse voedselstrategie Oostende Oogst en FoodSHIFT 2030. Ook de standhouders laten jullie proeven van al hun lekkernijen. Zeker een bezoekje waard dus!

Herbruikbare tassen in de Vistrap

Tijdens de Week van de Korte Keten doet het Economisch Huis Oostende ook een extra actie in de Vistrap. Wie er tussen 14 en 22 mei 2022 zijn of haar verse vis gaat halen, krijgt gratis een herbruikbare tas. Zo ondersteunt het de lokale handel en krijgt de consument een exclusieve herbruikbare tas in het thema van de Vistrap. Haal jouw exemplaar en ga voortaan je inkopen doen met de herbruikbare tas. De actie is geldig zolang de voorraad strekt.

Hoevewinkel ’t Buitenbeentje 

De hoevewinkel bevindt zich in de oude paardenstallen van Hoeve Sanders, vlak aan de Biopluktuin in de Tuinen van Stene. Op woensdagmiddag staan de mensen van Duinhelm vzw paraat om de winkel open te houden, en op vrijdagnamiddag kan je er terecht bij een van de vrijwilligers. De groenten die je er terugvindt worden bovendien ook nog geoogst met hulp van vele vrijwilligers op het veld. Hoevewinkel 't Buitenbeentje is met andere woorden een echt sociaal-inclusief project dat door veel handen gedragen wordt.  

In de hoevewinkel kan je onder andere terecht voor een assortiment biologische groenten, dagvers geoogst uit de Biopluktuin of van collega-bioboeren via Jan De Vry van BioBrugsOmmeland. Naast de groenten hebben we ook biologische eieren van de eigen kippen. 

Chef on the move, Jan Wydooghe, maakt iedere week vegetarische quiches en burgers met de groenten van de Biopluktuin. 

Ook vind je er natuurvlees van de koeien van de Buitengoedboerderij en appelsap van de Kinderboerderij. Ze bieden ook enkele producten zoals nestkastjes, insectenhotels, confituur en gedroogd fruit aan, gemaakt door de mensen van Duinhelm

Het aanbod varieert van week tot week en naargelang de seizoenen. 

Tijdens de Week van de Korte Keten word je verwend met een verrassing bij aankoop.

Hoeve Sanders, Stenedorpstraat 1, 8400 Oostende
buitenbeentje@buitengoed.be
Openingstijden: elke woensdag en vrijdag van 14.00 tot 18.00 uur

www.buitengoed.be/hoevewinkel

Fiets door de mooie polders van Oostende

Je kan al fietsend een minder bekende kant van Oostende ontdekken met de Hoeveroute (29 km). In het achterland van Oostende ontdek je de mooie historische polders met weidse zichten waar de boeren met veel liefde kweken. Bij Hoeve Nieuwenhove kan je tijdens de openingstijden verse melk, karnemelk en boter kopen. Heerlijk lokaal en vers!

En wil je er een extra boeiende ervaring van maken, luister dan zeker naar de podcast bij deze hoeveroute.

De brochure is gratis verkrijgbaar bij Toerisme Oostende vzw.

De route kan je hier downloaden

Lekkere Westen Foodroute Oostende - Middenkust

Voor hun toeristische campagne 'Het Lekkere Westen' ontwikkelde Westtoer nieuwe foodroutes - fietsroutes langs lekkere eet- of drinkadresjes.
Ook in Oostende passeert er zo'n foodroute . Deze fietstocht brengt je langs heel wat lokale hoeve- en streekproducenten, authentieke adresjes...

Smoefelroute en Oostendse 'smoefeldoze'

Westtoer, 100% West-Vlaams en Stad Oostende lanceerden vorig jaar de Oostendse Smoefelroute, een fietsroute van 23,5 km langs de producenten van de lekkerste streekproducten. De tocht brengt je langs hoeves waar je kaas, melk of boter kan kopen, maar ook langs handelaars die een erkenning kregen voor hun 100% West-Vlaams streekproduct.

Karel Deschildre van Deschildre Streekproducten kwam met het idee om zijn zeewiercharcuterie te combineren met ander streeklekkers. Dat leidde tot een ‘Oostendse smoefeldoze’ met daarin zes lokale producten die je ook langs de route aantreft: Oostendse zeebeschuiten van Bakkerij Desmedt, glazuurspeculoos van de kust van Bakkerij Vanheste, de pralines Ostend Honey en Poppolou Rocks van chocolatier Olivier Willems, Blonde kuifbier van brouwerij ’t Koelschip en ambachtelijk gebrande Arabicakoffie van Aroma Koffie. Doodlekunstenaar Jook, beter bekend als Joke Neyrinck, creëerde de cover van de doos.  

De ‘Oostendse smoefeldoze’ kan je vinden bij Deschildre streekproducten.


Meer weten over korte keten en lokaal kopen in Oostende? 

Ontdek er hier alles over