Week van de vrouw

Week van de vrouw

Week van de Vrouw

Op 11 november vieren we in België Vrouwendag en dan geven we ook het startschot voor de #weekvandevrouw! Deze week is het een en al girlpower en daarom slaan verschillende partners de handen in elkaar en organiseren we een reeks activiteiten waar vrouwen met en zonder migratieachtergrond elkaar ontmoeten.  Ook mannen zijn uiteraard welkom op alle activiteiten, behalve op het vrouwenfeest (dat wordt een echte ‘ladiesnight’ voor vrouwen onder elkaar.

Maar #weekvandevrouw! stopt niet bij deze reeks activiteiten. Anderen springen subtiel mee op de kar door deze week in hun werking het thema vrouw op het programma te zetten. Filmclub 62 laat zich tijdens #weekvandevrouw! door vrouwen inspireren en vertoont aangepaste films. De bib stelt biografieën van vrouwen tentoon en de praatgroepen Babbelbox, waar anderstaligen en Vlaamse vrijwilligers wekelijks samenkomen om te babbelen, schuiven het thema vrouwenrechten naar voren.

 

ZET MEE DE VROUW IN DE KIJKER

Ook op sociale media willen we #weekvandevrouw! in de kijker zetten. En we kunnen jouw hulp daarbij gebruiken. Zet een vrouw in de kijker. Een vrouw die iets voor je betekende, een vrouw die je inspireerde, een vrouw naar wie je opkijkt,…

Schrijf haar voornaam op een briefje, in het zand, of vorm haar naam met scrabbleblokjes.

Deel de foto op sociale media met #weekvandevrouw! bij. Zo maak je kans op een van de vijf cadeaumanden van Oxfam Wereldwinkel.

EEN OVERZICHT VAN DE ACTIVITEITEN

Chocoladeproeverij

Dinsdag 12 november van 13.30 tot 16.00 uur– Marceline, Weeshuisstraat 1

Proef de chocolade in al zijn geuren en kleuren en leer wat je er zelf mee kunt maken. Ondertussen vertelt Iedereen Mondiaal het verhaal achter de fairtradechocolade en welke impact eerlijke handel heeft op het leven van de cacaoboeren in het Zuiden. Breng eventueel een keukenschort mee.

Meer info en vooraf inschrijven tot en met 05.11.2019 op www.vormingplusow.be of 059 50 39 52.

 

Panelgesprek: Vrouwen van morgen

Woensdag 13 november van 14.00 tot 16.00 uur – Marceline, Weeshuisstraat 1

Onze leefwereld is constant in verandering maar sommige zaken blijven hetzelfde. Enkele jonge dames met een diverse achtergrond gaan vandaag in gesprek, hoe is het om vandaag op te groeien? Waar zien we gelijkenissen bij elke generatie? Hoe zien zij de toekomst? Ze praten over moeilijkheden maar ook over wat hun leven mooi maakt.

Meer info en vooraf inschrijven tot en met 06.11.2019 op www.vormingplusow.be of 059 50 39 52.

 

Doodlen op een handtas

Woensdag 13 november van 19.00 tot 22.00 uur– Marceline, Weeshuisstraat 1

Ooit al eens gedoodlet? Jook doodled op werkelijk alles. Tijdens deze workshop nodigt ze je uit om elementen uit de natuur te doodlen op een handtas. De tekeningen verf je op het einde met acrylverf. De handtas is inbegrepen.

Meer info en vooraf inschrijven tot en met 06.11.2019 op www.vormingplusow.be of 059 50 39 52.

 

SamenLezen

Donderdag 14 november van 10.00 tot 11.30 uur – Forumzaal Bib, Wellingtonstraat 17

In een kleine groep wordt bij een kop koffie of thee gepraat over wat ons bezig houdt en spiegelen we dat aan de verhalen die we samen lezen. Tijdens de week van de vrouw laten we ons inspireren door verhalen over sterke vrouwen. Iemand leest hardop een verhaal voor waarbij er pauze wordt gehouden om in gesprek te gaan met elkaar over wat ons boeit, ontroert, verbaast, raakt, doet glimlachen, verwondert,...

Meer info en vooraf inschrijven tot en met 07.11.2019 op www.vormingplusow.be of 059 50 39 52.

 

Knap ‘Recykleren’

Donderdag 14 november 2019 van 13.30 tot 16.00 uur - Marceline, Weeshuisstraat 1

Geef je oude jeans, trui of T-shirt een tweede leven. Op korte tijd kan je iets leuk maken, zelfs zonder voorkennis. Je gaat aan de slag met schaar, naald en draad. Oude kledij wordt iets anders. In de workshop maak je kennis met aspecten van de kledingindustrie en ga je dieper in op 'cleane' kledij. Breng een oude sjaal of trui, iets uit wol en eventueel een stofschaar mee

Meer info en vooraf inschrijven tot en met 07.11.2019 op www.vormingplusow.be of 059 50 39 52.

 

Lezing Creating Edges

Donderdag 14 november van 19.00 tot 21.00 uur - CC De Grote Post, H. Serruyslaan 18a

Hoe kan je je inzetten voor positieve verandering en een inclusieve samenleving?

Ama Koranteng-Kumi is de oprichter van Creating Edges. Zij initieert en organiseert projecten die bijdragen aan een inclusieve maatschappij en die balanceren op de rand tussen kunst, politiek, empowerment en ‘eco-wellbeing’. In deze lezing vertelt ze hoe en waarom ze positieve verandering wil teweeg brengen.

Meer info en tickets via www.degrotepost.be of het UiT-Loket.

 

Wijnen proeven uit Zuid-Afrika

Vrijdag 15 november van 19.00 tot 21.00 uur - Oxfam Wereldwinkel, Torhoutsesteenweg 25

Maak kennis met de Oxfam Wereldwinkel en hun partners in Zuid-Afrika. Deze partners produceren onder andere heerlijke wijnen. Met een aantal tips kan je de verschillen proeven in de wijnen uit Zuid-Afrika.

Meer info en vooraf inschrijven tot en met 08.11.2019 op www.vormingplusow.be of 059 50 39 52.

 

Solidair met de wereld

Zaterdag 16 november tussen 10.00 en 13.00 uur - Bibliotheek Oostende, Wellingtonstraat 17.

In de Forumzaal van de bib stellen verschillende organisaties zich voor die vanuit België projecten opzetten voor kinderen, scholen, ouderen, vrouwen, gezinnen.... in landen waar ze alle hulp kunnen gebruiken. Kom kennis maken!

Inschrijven is niet nodig.

 

Vrouwenwandeling

Zaterdag 16 november van 10.00 tot 12.00 uur – ingang CC De Grote Post, H. Serruyslaan 18a

Bekijk Oostende door de ogen van twee vrouwen, ze begeleiden je door de stad en leggen linken tussen sterke vrouwen uit Oostende en uit de rest van de wereld. Een unieke manier om je stad beter te leren kennen. Verzamelen aan de ingang van CC De Grote Post.

Meer info en vooraf inschrijven tot en met 09.11.2019 op www.vormingplusow.be of 059 50 39 52.

 

Gesprek: Geboorte en Gewoonten

Zaterdag 16 november 2019 van 14.00 tot 16.00 uur - Bibliotheek Oostende, Wellingtonstraat 17.

Wat voor de ene cultuur gewoon is, is in een andere bizar of zeer ongewoon. Ook bij geboortes zijn er verschillende gewoontes. Lieve Blanquaert zette deze op foto vast en schreef het boek Birth Day (gekozen voor het project Boekenambassadeurs). Dit boek is de basis van dit gesprek. Voor Lili ons met vele weetjes wijzer maakt, vertelt Mairelis kort over haar boek waar de liefde centraal staat.

Meer info en vooraf inschrijven tot en met 09.11.2019 op www.vormingplusow.be of 059 50 39 52.

 

Vrouwenfeest

Zondag 17 november 2019 van 13.00 tot 17.00 uur - OC De Schelpe, Elisabethlaan 32.

Creativiteit en ontmoeting staan centraal op dit multicultureel vrouwenfeest. Waag je je aan handletteren of maak je liever een juweel? Breng een dessert mee voor zes personen of betaal vijf euro aan de ingang. Met alle zelfgemaakte lekkernijen wordt een dessertbuffet gemaakt. Er is kinderanimatie, muziek en heerlijke muntthee. Kom langs, ontmoet en creëer.


De week van de vrouw is een samenwerking tussen VormingPlus Oostende-Westhoek Beweging.net, Bibliotheek Oostende, CM Oostende, FMDO vzw, FZO-VL, Samen DiVers, Stad Oostende - Dienst Samenleven en VIVA-SVV West-Vlaanderen.

 

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.