Welkom op de nieuwe website

We zaten er al een tijdje op te broeden en gaan nu eindelijk online met onze nieuwe stedelijke website www.oostende.be. Alle ballast werd hierbij overboord gegooid zodat je nu nog sneller de informatie vindt die je nodig hebt.

Kerntaak: website als productencatalogus

Terwijl we je op sociale media op de hoogte houden van alle nieuwtjes en lopende projecten, en we met onze digitale nieuwsbrieven nieuws brengen op maat van jouw interesses, willen we je met de website vooral glashelder en zonder omwegen informeren over de diensten en producten van de Stad. De opzet van de website is dus opnieuw om in de eerste plaats een volledige en gemakkelijk doorzoekbare producten- en dienstencatalogus te zijn van de Stad Oostende.

Vernieuwde zoekmachine

We plaatsen hierbij de zoekmachine centraal. De startpagina valt op door zijn eenvoud. Dit is geen stunt, maar een doorgedreven efficiënte uitwerking van een doordachte filosofie. Onderzoek toont aan dat menustructuren vaak tot altijd genegeerd worden, en bovendien misleidend zijn. We hebben er dus voor gekozen om alle ballast te schrappen, en -als was het google- mensen meteen vrij te laten zoeken. Een krachtige zoekmachine, door de diensten zelf geïnjecteerd met zoektermen en kernwoorden, moet de zoekopdracht tot een goed resultaat brengen.

Vernieuwd digitaal loket

Ook ons digitaal loket kreeg een stevige update en is bijzonder gebruiksvriendelijk. Sommige verrichtingen zijn zelfs volautomatisch. Wil je bijvoorbeeld ‘s nachts in pyjama vanuit je luie zetel een uittreksel van gezinssamenstelling of een uittreksel uit het strafregister opvragen? Dan krijg je enkele luttele ogenblikken later het document automatisch digitaal toegestuurd.

Toegankelijker dan ooit

Uiteraard is de website 100% responsive en past het design zich aan, aan het toestel waarmee je surft. Hierbij is werkelijk alle content, ook alle digitale verrichtingen, toegankelijk op alle toestellen.

Maar de website is ook toegankelijk in de andere zin: we volgden de Europese richtlijnen Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) nauwkeurig en kunnen trots stellen dat we nu al aan zowat alle criteria voldoen (niveau AA). Kleur- en contrastgebruik, lettergroottes, etc. voldoen aan alle nieuwe en strengere regels.

Gepubliceerd op dinsdag 4 december 2018 12.25 u.