Werelddownsyndroomdag op 21 maart

Op maandag 21 maart is het Werelddownsyndroomdag. Op die dag zetten we alle mensen met het syndroom van Down in de bloemetjes. Bijzondere Oostendenaar Jaimie ging voor de gelegenheid langs op het Stadhuis en gaf er een aantal tips voor Down-vriendelijk beleid.

Maandag 21 maart 2022 is Werelddownsyndroomdag. Zo'n dag laat Stad Oostende uiteraard niet zomaar aan zich voorbijgaan. Bijzondere Oostendenaar Jaimie Van Kerschaver werd voor de gelegenheid uitgenodigd op het Stadhuis om er zijn tips voor het beleid van de Stad te delen. Daarna verwelkomde hij alle bezoekers in de ontvangsthal bij de dienst Burgerzaken in het Stadhuis.

Divers personeelsbeleid

De Stad wil een voorbeeld zijn voor een divers personeelsbeleid door mensen kansen te geven in onze stadsorganisatie. Via de samenwerking met Ithaka vzw, bijvoorbeeld, draaien personen met een verstandelijke beperking mee in de stadsdiensten. Zo gaat Philippe al 13 jaar elke maandagmiddag de dvd's terugzetten in de bib en dekt Dayenne elke woensdagvoormiddag de tafels voor het middagmaal in ontmoetingscentrum De Boeie.

Zij en nog vele anderen worden op basis van hun talenten en dromen begeleid naar de juiste job voor hen. Op die manier kunnen zij iets betekenen voor de Stad en kan de Stad hen volwaardig laten participeren in de maatschappij.

Mensen met het syndroom van Down moeten kansen krijgen op vlak van wonen, werken, verplaatsen en vrije tijd. Daar probeert de Stad volop aan te werken, onder andere door lokale organisaties die mensen met Down tewerkstellen te ondersteunen, zoals onder meer Duinhelm vzw, Dyade vzw en Ithaka vzw.

Twee verschillende kousen

Verder is het intussen ook een symbolische traditie geworden om twee verschillende sokken te dragen op Werelddownsyndroomdag. Voor de vierde keer op rij lanceert VRT daarvoor de actie #steunkousen. Ook Stad Oostende schaarde zich achter die actie en riep alle Oostendenaars op om deel te nemen en te tonen dat het helemaal oké is om anders te zijn. Zo kunnen we alle Oostendenaars met het syndroom van Down en iedereen die zich voor hen inzet van hun sokken blazen.

De datum voor Werelddownsyndroomdag is trouwens niet toevallig 21 maart. Die specifieke datum is gekozen omdat mensen met Down het 21ste chromosoom drie keer hebben. Vandaar de keuze om Werelddownsyndroomdag te vieren op 21 maart, oftewel 21/3.  

Gepubliceerd op maandag 21 maart 2022 16.25 u.