Het Voorland vzw: Nieuw wijkgezondheidscentrum

Het wijkgezondheidscentrum Het Voorland is een plek waar je op eenvoudige wijze een beroep kan doen op een eerstelijnsgezondheidswerker, een arts, een verpleegkundige, psycholoog, sociaal werker, diëtist, ...

Tot voor enkele jaren was West-Vlaanderen een blinde vlek op de kaart van de wijkgezondheidscentra (WGC). Gelukkig komt daar nu verandering in. Ook in Oostende komt er schot in de zaak: WGC De Hoek vzw was in 2017 de pionier die maakte dat lokale overheden, partners uit het middenveld en artsen vertrouwd geraakten met de werking en de filosofie van een wijkgezondheidscentrum. Momenteel heeft WGC De Hoek zijn maximale capaciteit bereikt. Met momenteel 200 mensen op de wachtlijst is er nood aan één of meerdere nieuwe wijkgezondheidscentra. Ondertussen staat er gelukkig een tweede centrum in de steigers: WGC Het Voorland, Brabantstraat 6. Het centrum opent de deuren na de zomer. 

Wijkgezondheidscentrum Het Voorland wil een plek zijn waar je op eenvoudige wijze een beroep kan doen op een eerstelijnsgezondheidswerker: waar je een arts, verpleegkundige, psycholoog, maatschappelijk werker ... vindt wanneer je het nodig hebt, ook als je ‘het systeem’ niet goed begrijpt of de taal niet goed kent.  Bij een eerste raadpleging hoef je éénmalig in te schrijven en sluit je het engagement af om bij nood aan eerstelijnshulp (huisarts, verpleegster, maatschappelijk werker) telkens naar het wijkgezondheidscentrum te gaan of via het centrum een huisbezoek aanvraagt . Bij een raadpleging in het Wijkgezondheidscentrum of een huisbezoek hoef je niets te betalen, het centrum ontvangt rechtstreeks een forfait van het RIZIV.  Ga je toch naar een dokter niet aangesloten bij het Wijkgezondheidscentrum zal je het volledige bedrag moeten betalen. 

Voor meer informatie over het WGC Het Voorland vzw contacteer info@wgchetvoorland.be

Gepubliceerd op vrijdag 14 juni 2019 10.42 u.