De Klare Kijk van Joseph Willaert

De Klare Kijk van Joseph Willaert

Hoofdthemas

Er is maar één schilder.

Noem kunstenaar Joseph Willaert (1936 – 2014) gerust enig in zijn soort. Of noem hem eigenzinnig, niet in één vakje te duwen, een beetje rebels. Hij relativeert de codes van de kunstwereld en knipoogt naar de toeschouwer, altijd met veel humor en een tikkel ironie. Joseph Willaert luistert naar vele namen: voorloper, baanbreker, man die koeken bakken kan.

Zijn werken lezen als gekleurde verhalen. Ze zijn tegelijkertijd eenvoudig maar vol betekenis. Je kan er binnenstappen via verschillende deuren: die van het beeldverhaal, van de taal, de poëzie en de humor. Die vele deuren vind je in de Venetiaanse Gaanderijen. Wie erdoor stapt, duikt halsoverkop het universum van Joseph Willaert binnen.

Wandel zijn dorpsplein op, kuier langs het terras van café De Welkom, gluur de keuken van de kunstenaar binnen waar de (beschilderde) theeketel net niet staat te fluiten. De deur van de gastenkamer brengt je bij andere kunstenaars en dichters, zoals Marcel van Maele, René Heyvaert, Roger Raveel en Marcel Broodthaers, allen tijdgenoten van Willaert.

Ontdek de wonderlijke wereld van kunstenaar Joseph Willaert tijdens deze unieke tentoonstelling in de Venetiaanse Gaanderijen. 

De wereld van Willaert is echter te groot om enkel te bevatten binnen de muren van de Venetiaanse Gaanderijen. Daarom kan je hier, tijdens de looptijd van de expo, extra materiaal over de kunstenaar en de expo terugvinden. Interviews, verdiepende essays, krantenknipsels, geluidsfragmenten, video, etc. 

We vullen deze pagina telkens aan met nieuwe pareltjes, dus hou het zeker in de gaten!

Te laat... De expo liep van 1 juli tot 5 november 2023.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.