Winkeldiefstal: het beste anti-diefstalsysteem ben je zelf

Winkeldiefstal is een crimineel feit waar veel handelaars mee geconfronteerd worden, ook in Oostende. Winkeldieven zijn vaak erg sluw, waardoor het voor de handelaars zeer moeilijk is om een diefstal op te merken.

Stad Oostende, het Economisch Huis Oostende en het adviesbureau Crime Control slaan de handen in elkaar om samen met de lokale handelaars de preventieve strijd tegen winkeldiefstal aan te gaan.

In Oostende werden dit jaar tot nu toe 220 feiten van winkeldiefstal geregistreerd. Dit cijfer is echter een grote onderschatting van het werkelijk aantal winkeldiefstallen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat winkelcriminaliteit in Belgiƫ 1,9% (of 420 miljoen euro) van de totale detailhandelsomzet bedraagt. Winkeldiefstal vertegenwoordigt hierbij bijna de helft (48%) van het totale omzetverlies door winkelcriminaliteit.

In de afgelopen weken vonden diverse sensibiliseringsacties plaats, waarbij we de handelaars enkele technieken hebben aangeleerd om verdachte gedragingen op te sporen en diefstal te voorkomen. De nadruk lag hierbij op het stimuleren van een proactieve houding. Vandaar ook het campagnebeeld: we kunnen alles beveiligen met labels, tags of barcodes, tot een vis toe, maar het beste anti-diefstalsysteem zijn de handelaars zelf!

Kick-off sessie en 'mystery thieves'

In samenwerking met het Economisch Huis Oostende en het gespecialiseerd trainings-en adviesbureau Crime Control werd een kick-offsessie georganiseerd. Daarin werd aangetoond hoe winkeldieven te werk gaan en hoe de handelaar hierop kan inspelen. In een volgende fase werden gedurende enkele dagen mystery thieves op pad gestuurd in de winkelstraten. Een mystery thief hanteert de meest voorkomende diefstaltechnieken en test deze uit. 

Tijdens de actie werden 13 winkels bezocht uit verschillende sectoren. Meerdere diefstaltechnieken werden uitgetest, van manipulatie van alarmsystemen tot wisseltrucs aan de kassa. Bij het toepassen van sommige technieken was het mogelijk om een diefstal te simuleren. Andere toegepaste technieken mislukten dan weer door de oplettende houding van de handelaars.

Het project ging van start in de Adolf Buylstraat en de omliggende winkelstraten. We kozen voor deze omgeving op basis van enkele objectieve criteria, zoals de omvang van het gebied, de beheersbaarheid en de aanwezigheid van verschillende soorten handelaars. In de toekomst wil de Stad dit project uitbreiden naar alle handelaars in Oostende. Preventieve tips zullen verder gedeeld worden via het Economisch Huis Oostende en via Stad Oostende. We moeten blijven inzetten op deze problematiek en de nodige ondersteuning bieden aan onze lokale handelaars.

Voor meer informatie kunnen handelaars steeds terecht bij de diefstalpreventieadviseur van de Stad Oostende via 059 25 86 11 of celine.david@oostende.be.

Gepubliceerd op maandag 22 november 2021 16.06 u.