Winter in Oostende bespaart op energie, maar niet op gezelligheid!

Er komt opnieuw een drijvende schaatspiste! Na analyse gebeurden wel enkele aanpassingen om energie te besparen, zoals een overkapping en het kleiner maken van de schaatspiste, extra isolatie onder het ijs en een energievriendelijke koelinstallatie. De Lichttunnel zal er dit jaar echter niet komen.

Van 2 december tot 8 januari zal het Leopoldpark in Oostende opnieuw omgetoverd worden tot Winter in het Park. Centraal komt er in het park, net als de voorbije jaren, een drijvende ijsschaatspiste op de vijver. Na een grondige analyse worden er wel een aantal belangrijke aanpassingen doorgevoerd om de energiekost terug te dringen, zoals een overkapping en het kleiner maken van de schaatspiste, extra isolatie onder het ijs en een energievriendelijke koelinstallatie. De Lichttunnel in de Adolf Buylstraat zal er dit jaar echter niet komen. 

In Oostende zal er dit jaar opnieuw een echte ijsschaatspiste te vinden zijn. De organisatie doet wel aanpassingen in het kader van de energiecrisis. Zo wordt de oppervlakte van de piste verkleind naar 600 m² in plaats van 1000 m². Er werd ook beslist om de schaatspiste te overdekken.

De overkapping van de ijspiste zorgt niet enkel voor een aanzienlijk lager verbruik, maar zal van de piste ook een ideale uitstap maken bij slecht weer.

Daarnaast zullen nieuwe koelinstallaties er ook voor zorgen dat het verbruik een stuk lager zal liggen dan voorgaande jaren. Dit alles zorgt voor een daling van het energieverbruik van 70 procent. Indien er een stijging zou zijn in de elektriciteitsfactuur ten opzichte van voorgaande jaren zal de organisatie instaan voor deze meerkost.

Winter in het Park is een uniek evenement in het Leopoldpark dat jaarlijks heel wat mensen lokt. Zowel Oostendenaars als bezoekers kijken er enorm naar uit om zonder beperkingen te genieten van een winterse beleving. Het gaat bovendien om een zeer belangrijke periode op economisch vlak voor de lokale horeca en handel.

Samen met de organisatie is beslist om te sleutelen aan de schaatspiste in plaats van die direct op te geven. Ondanks de barre tijden kan zo de unieke ervaring van schaatsen op de vijver toch aangeboden worden. Met deze oplossing komt er opnieuw een volwaardig winteraanbod. Naast de schaatspiste en de authentieke chalets in het Leopoldpark komt er dit jaar opnieuw een Huis van de Kerstman, Christmas Village en de Inpakbar. In het kader van de besparingen werd wel de moeilijke beslissing genomen om de Lichttunnel dit jaar niet te plaatsen.

Lichttunnel

Dit jaar zal er geen Lichttunnel geplaatst worden in de Adolf Buylstraat. De straat zal wel terug feestelijk verlicht worden en in een gezellige kerstsfeer baden, weliswaar zonder shows. Op die manier blijft Oostende tijdens de kerstperiode de ideale locatie om in een gezellige sfeer al je kerstinkopen te doen. 

Meer info over Winter in Oostende, via Winter in Oostende | Toerisme Oostende (visitoostende.be)

Gepubliceerd op donderdag 1 december 2022 16.39 u.